Nakon mesec i po dana vaganja, Srpska napredna stranka juče je konačno odlučila da će Maja Gojković, poslanica i članica Predsedništva te stranke, biti kandidat za novog predsednika Skupštine Srbije.

O izboru predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara republičkog parlamenta poslanici će raspravljati u nastavku zasedanja, koje je počelo 16. aprila. Izborom novog rukovodstva parlamenta biće zaokruženo konstituisanje novog saziva najvišeg zakonodavnog doma.

Jana Ljubičić, generalna sekretarka skupštine u prošlom sazivu, potvrdila je juče za naš list da je u skupštinu i zvanično stigao predlog da Gojkovićeva bude nova predsednica parlamenta i da je taj predlog potpisima podržalo 30 poslanika. Srpska napredna stranka će imati i generalnog sekretara skupštine, a tu funkciju će i u novom sazivu obavljati Jana Ljubičić.

Međutim, imena svih potpredsednika parlamenta znaće se tek danas, neposredno pred nastavak zasedanja. Inače, skupština utvrđuje broj potpredsednika na predlog predsednika Narodne skupštine. U prošlom sazivu parlament je imao pet potpredsednika, ali je u oktobru prošle godine usvojen predlog Nebojše Stefanovića, tadašnjeg predsednika skupštine, da se taj broj poveća na šest. Da li će i Gojkovićeva imati isti stav, ostaje da se vidi već danas.

Za sada se zna da će SNS imati najmanje dva potpredsednika, mada naprednjaci ne žele da otkriju ko bi to mogao biti. Goran Knežević, potpredsednik SNS i poslanik ove stranke, kaže da on sigurno neće. „Odbio sam i mesto predsednika Skupštine, jer mom mentalitetu odgovara neki dinamičniji posao“, objašnjava Knežević, a na pitanje da li je to dinamičnije mesto možda funkcija pokrajinskog premijera on kroz smeh odgovara „možda“.

Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS, ističe da je zbog dinamike posla bilo neophodno da se saopšti ime budućeg predsednika parlamenta, a da će se potpredsednici znati danas. Jedno je sigurno, kaže on, SNS će imati najmanje dva potpredsednička mesta, s obzirom na broj osvojenih mandata. Na pitanje ko će umesto Maje Gojković sada biti zamenik šefa poslaničke grupe, Babić kaže da će to biti Aleksandar Martinović.

Odluku o potpredsedniku parlamenta SPS će, kako nam je rečeno, doneti pred početak današnjeg zasedanja, ali ne isključuju mogućnost da će to mesto, kao i u prošlom sazivu, prepustiti Partiji ujedinjenih penzionera. U PUPS-u kažu da ukoliko im to mesto pripadne, funkciju potpredsednika parlamenta i nadalje će obavljati Konstantin Arsenović, jer se pokazalo da odlično i energično vodi sednice.

Marko Đurišić, šef poslaničke grupe NDS, kaže za Danas da će ta stranka svoj predlog potpredsednika dostaviti danas, a Dejan Nikolić iz DS potvrđuje za naš list da je Gordana Čomić kandidat te stranke za potpredsednika parlamenta.

Izvodi iz biografije Gojkovićeve

Maja Gojković, ćerka poznatog novosadskog advokata Mite Gojkovića, rođena je 1963. u Novom Sadu, gde je i završila Pravni fakultet. U dosadašnjoj političkoj karijeri bila je poslanica, ali i ministarka bez portfelja. U politiku je ušla kao član Narodne radikalne stranke, koja se priključila Srpskoj radikalnoj stranci. U SRS je obavljala funkcije od sekretara do potpredsednika stranke. Kao kandidat SRS pobedila je na lokalnim izborima u Novom Sadu i od 2004. do 2008. bila gradonačelnica Novog Sada. U sukob sa vrhom stranke ušla je 2006, a dve godine kasnije isključena je iz stranke. Na lokalnim izborima u Novom Sadu učestvovala je sa „Grupom građana – Maja Gojković“ i osvojila sedam poslaničkih mesta u Skupštini Novog Sada. U oktobru iste godine osnovala je svoju novu stranku Narodnu partiju, koja je 2010. pristupila URS. Sa te liste 2012. izabrana je za jednog od dva poslanika NP da bi se krajem iste godine pripojila SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari