Iako je Beograd javno pravio dramu zbog nedolaska predstavnika Prištine na već dva puta najavljivan početak tehničkog dijaloga o zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji, politički analitičar Dušan Janjić kaže za Danas da su se premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa ranije dogovorili da EU u prvog fazi dijaloga o ZSO odvojeno razgovara sa pregovaračkim stranama. Beogradski tim je juče trebalo da završi dvodnevno predstavljanje Nacrta statuta ZSO u Briselu, na kome su bili i srpski politički predstavnici iz kosovskog sistema vlasti, a prema Janjićevim rečima, razgovor briselskih zvaničnika sa Prištinom očekuje se iduće nedelje.


– Ovakva forma dijaloga primenjivana je i ranije, kad je usaglašavan Prvi Briselski sporazum. Cilj je da Srbija preda Nacrt statuta EU, na koji će Priština potom izneti svoje primedbe. Primedbe će dati i EU i na kraju sve to treba da se pretoči u novi dokument, objašnjava Janjić

On očekuje da će se pregovori o konačnom usaglašavanju statuta okončati do kraja leta. Ovakvom formom tehničkih pregovora o ZSO, napominje Janjić, smanjiće se obaveze Beograda iz 11 nemačkih uslova za nastavak evropskih integracija Srbije, a takođe će se sprečiti da „Kosovo blokira njen putu ka EU“, jer bi to bilo protivno Briselskom sporazumu.

– Svi sastanci o ZSO na razini radnih grupa održani su u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa. Prvi sastanak sa delegacijom iz Beograda održan je u utorak i sredu. U sledećim danima sledi će i sastanak sa delegacijom iz Prištine. Važno je da se rad na implementaciji svih dogovora nastavlja, izjavila je za Danas Maja Kocijančić, ali nije želela da govori o detaljima razgovora Beograda i Brisela o ZSO i razlozima zbog kojih se prešlo na „šatl“ diplomatiju.

Borislav Stefanović, potpredsednik DS i bivši šef beogradskih pregovarača u tehničkom dijalogu s Prištinom, ocenjuje za Danas da „šatl dilomatija“ ima smisla samo „ako obe strane imaju istu „šargarepu“, a treća kojoj su prepuštene „zna tačno šta hoće“.

– Naš problem je što ne znamo šta naša strana hoće i što niko nije video taj Nacrt statuta ZSO. U principu, ovakva forma relaksira pregovore – da se ne troše živci i energija zbog suprotstavljenih stavova pregovarača. Priština strahuje od reprize Republike Srpske na Kosovu, ne shvatajući da je RS deo ustavnog aranžmana iz Dejtonskog sporazuma, dok će ZSO proisteći iz kosovskih zakona – napominje Stefanović.

Rada Trajković, bivša poslanica u Skupštini Kosova, smatra da je ovakvim načinom pregovora „EU zapravo preuzela odgovornost za realizaciju ZSO“. Ona očekuje da Brisel „imenuje i svog predstavnika koji će sprovoditi dogovor o ZSO i kontrolisati proces da ne ide previše ka dejtonskoj BiH, ali da ne bude ni nevladina organizacija“.

Predlog za protest

Rada Trajković smatra da bi zbog pojavljivanja uniformisanih lica sa oznakama OVK na sahranama kosovskih Albanaca, koji su poginuli u sukobu sa makedonskom policijom u Kumanovu, Beograd trebalo da uloži protest NATO, koji je prihvatio odgovornost za demilitarizaciju OVK. Borislav Stefanović smatra da je veoma važno da počne sa radom specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, kako bi se „priča o blistavoj epopeji OVK svela na realnu ravan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari