Skupština grada Beograda danas će izabrati novog gradonačelnika. Kako Danas saznaje u vrhu Srpske napredne stranke, novi gradonačelnik prestonice biće ipak Siniša Mali, dosadašnji predsednik Privremenog veća Beograda.

Gradsku vlast činiće SNS, SPS i DSS, a za predsednika gradskog parlamenta izabran je odbornik socijalista Nikola Nikodijević sa 84 glasa odbornika od 102 koliko je glasalo.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić izjavio je da je juče tokom dana trebalo da se obave i konsultacije o izboru gradonačelnika Beograda i članova gradske uprave, a da će se danas znati da li će prvi čovek grada biti Siniša Mali ili Nikola Selaković. „Lider SNS Aleksandar Vučić rekao je da ćemo do četvrtka znati ko će biti gradonačelnik“, rekao je Jovičić u Skupštini Beograda.

On je dodao da će posle konsultacija odborničkih grupa sa predsednikom Skupštine grada Nikolom Nikodijevićem biti poznat konačan sastav gradske vlasti. Prema njegovim rečima, PUPS je deo koalicije okupljene oko SPS, koja je deo većine u gradu.

Pošto je izabran, Nikodijević je juče preuzeo vođenje konstitutivne sednice Skupštine grada na kojoj su potom izabrani i zamenik predsednika, sekretar i zamenik sekretara. „Pred nama su važni izazovi, zapošljavanje, očuvanje komunalnog sistema, da se borimo za svakog čoveka, da se živi bolje i želje da ćemo svi raditi na tome“, ukazao je novi predsednik Skupštine grada.

Sekretar Privremenog veća grada Goran Vesić obavestio je odbornike da je formirano pet odborničkih grupa. Listu Aleksandar Vučić „Budućnost u koju verujemo“, koja broji 63 člana, predvodiće Aleksandar Jovičić, SPS-JS od deset odbornika Nikola Prelević, odborničku grupu DSS sa devet odbornika Andreja Mladenović. Odbornička grupa DS sa 21 odbornikom biće na čelu sa Balšom Božovićem, a odborničku grupu PUPS sa šest članova predvodiće Milan Krkobabić. Aleksandra Hristić, koja je bila na listi sa DS, nastupaće kao samostalni odbornik u ime Nove stranke Zorana Živkovića.

Tokom sednice potpredsednica SNS Zorana Mihajlović podnela je ostavku na mesto odbornika u gradskom parlamentu, kao i još tri odbornika iz SNS. Osim Mihajlovićeve, juče na sednici prisustvovali su i dosadašnji ministri Nikola Selaković, Vanja Udovičić i Aleksandar Vulin, koji su izabrani za gradske odbornike sa liste SNS.

Nikodijević na čelu parlamenta

Predlog da Nikola Nikodijević bude predsednik Skupštine grada potpisalo je 76 poslanika SNS, SPS i DSS. Nikodijević je rođen 1981. u Beogradu i po zanimanju je diplomirani pravnik. Odbornik je u gradskom parlamentu od 2008, a od tada do 2012. bio je ujedno i šef odborničke grupe SPS. Za člana Gradskog veća izabran je 13. juna 2012, a od novembra prošle godine bio je član Privremenog veća prestonice. Sekretar je Izvršnog odbora SPS i član IO i GO stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari