– Premijer Albanije Edi Rama je pozivao i želeo da primi premijera Aleksandra Vučića na stadionu u Elbasanu da zajedno prate fudbalski meč između Albanije i Srbije kako bi demonstrirao potpuno drugačiju sliku o Albaniji i Albancima u odnosu na ono što se prošle godine desilo na stadionu Partizana u Beogradu, ističe za Danas Škeljzen Malići, politički savetni albanskog premijera Edija Rame.

Sagovornik Danasa naglašava da je albanska vlada preduzela opsežne mere sigurnosti da bi se izbegle incidentne situacije.



„Naravno, imajući u vidu istoriju i raspoloženja nepoverenja među političkim subjektima i navijačima, bio je to pomalo rizik jer uvek ima pojedinaca i grupa koji nalaze načina da naprave incidente. To se i desilo kada je bačen kamen na autobus kojim je srpska reprezentacija prebačena sa aerodroma do hotela“, napominje Škeljzen Malići.

Prema njegovim rečima, srpska strana je taj incident nepotrebno dramatizovala.

„Vlada Srbije je to odmah dramatizovala i poslala brže-bolje notu albanskoj vladi koju ambasador Albanije u Beogradu nije hteo da primi. Ovo političko dizanje tenzija i pretnje da će srpska reprezentacija odbiti da igra utakmicu samo je dolivalo ulje na zapaljive strasti stvarajući atmosferu kao da će se u Elbasanu srpski igrači naći u životnoj opasnosti“, ocenjuje savetnik premijera Albanije za naš list.

On dodaje da je sve to nepotrebno, odnosno da je udaljilo „događaj od sporta i normalnog rivaliteta da se dođe do što boljeg rezultata“.

„Albanskim igračima je važno da igraju bez političkih presija jer imaju šansu da se kvalifikuju, a i srpskim igračima bi više odgovaralo da pobede na fer utakmici, negoli da traže da se iz „osvete“ i u Elbasanu dogodi što i u Beogradu“, smatra Škeljzen Malići.

Upitan kako komentariše navode o tome da je Edi Rama poručio zameniku premijeru Kosova da ne dolazi na utakmicu jer je to bio uslov Aleksandra Vučića da dođe na utakmicu, Malići kaže da nije siguran da li je zamenik premijer Kosova Hašim Tači uopšte pozvan od strane Edija Rame na taj fudbalski meč.

„Nisam siguran da je Rama zvao Tačija, pa da mu je onda otkazao. To su „pozadinske“ spekulacije koje je trebalo da opravdaju nedolazak Vučića na utakmicu. Vučić i Tači su se toliko puta sastali i razgovarali, zašto bi Vučiću smetalo da Tači bude gledalac na utakmici kojoj je u loži domaćin Edi Rama. Uostalom, u Beču je nedavno Tači igrao fudbal i dao gol za njegovu ekipu, ekipu Balkanaca, u kojoj su bili i srpski političari“, ističe sagovornik Danasa.

Na pitanje kako vidi to što Vučić ipak nije došao na utakmicu u Elbasanu, politički savetnik premijera Albanije kaže da je „srpski premijer verovatno procenio da bi njegov dolazak više koristio Rami, a po njega bio štetan na unutrašnjem planu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari