Vladajuća koalicija i opozicione stranke u Smederevu malu izlaznost birača na nedeljnom referendumu, na kome su se građani izjašnjavali o tome da li na teritoriji svoje opštine žele izgradnju rafinerije, tumače kao sopstveni uspeh. Dok gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević smatra da izlazak svega 11 odsto glasača pokazuje da građani podržavaju lokalnu vlast koja ih je pozvala na bojkot, predsednik gradskog odbora DSS Saša Radosavljević tvrdi da svega 3.000 glasova za gradnju pokazuje da Smederevci ne žele takvo postrojenje na svojoj teritoriji.

Referendum u Smederevu organizovan je na inicijativu opozicionih stranaka u ovom gradu – Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke i koalicije Za bolje Smederevo. Na pitanje „Da li podržavate izgradnju rafinerije u Smederevu“, od 97.366 birača upisanih u biračke spiskove, u nedelju je izašlo njih 11.337, odnosno 11, 64 odsto glasača. Da bi referendum uspeo, bila je neophodna izlaznost polovine birača plus jedan.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević smatra da su neizlaskom na referendum građani ukazali poverenje Vladi Srbije, Ministarstvu životne sredine i lokalnoj samoupravi.

– Građani nisu naseli na pokušaj opozicione koalicije da investitoru pošalje lošu sliku o Smederevu. Time su omogućili skupštini grada da završi započet posao, i ohrabrili i druge investitore da ulažu u Smederevo, kaže Umičević za naš list. On je uveren da će rafinerija biti izgrađena na teritoriji ove opštine i naglašava da opozicija kao jedinu mogućnost ima ponovo raspisivanje referenduma za šest meseci, ukoliko sakupi dovoljno potpisa.

– Od 16.000 potpisa koliko su sakupili i za ovaj referendum, svega 12.000 potpisnika je bilo sa biračkog spiska opštine, što je prvi uslov. Međutim, ni svi oni nisu izašli na referendum. Od 11.337 glasača koji su izašli, 8.000 se izjasnilo protiv rafinerije za preradu sirove nafte, a više od 3.300 je bilo za njenu izgradnju, naglašava Umičević. On dodaje da se nada da se ovakav referendum više nikada neće organizovati ne samo u Smederevu, već i u Srbiji, jer „šalje lošu sliku investitorima“. Skupštinsku većinu u Smederevu čine DS, SPS, NS, SPO i Pokret za Smederevo.

– Vladajuća koalicija namerno je raspisala referendum usred leta kada je većina ljudi na odmorima i zbog toga je izlaznost bila mala. Takođe, pitanje nije bilo dobro formulisano i građani nisu bili zainteresovani da izađu na ovakvo izjašnjavanje. Ako se vladajuća koalicija ogluši o volju naroda, neka ide na njihovu dušu, napominje Saša Radosavljević

Profesor socijalne ekologije na Fakultetu političkih nauka Darko Nadić kaže za naš list da referendumsko pitanje u Smederevu predstavlja zloupotrebu ekoloških tema u ekonomske svrhe.

– Vlast je obećavala nova radna mesta i bolji standard iz svojih razloga, dok je opozicija ukazivala na ekološku problematiku, ne zbog očuvanja životne sredine, već zbog želje za dolazak na vlast. Birači su bili neopredeljeni između ekonomskog prosperiteta i ekologije, i zbog toga nisu ni izašli na referendum.

To što se veći broj građana izjasnio protiv izgradnje rafinerije predstavlja „pirovu“ pobedu onih koji vide kako prolaze građani Pančeva i Novog Sada, gde već postoje rafinerije, ukazuje Nadić. Prema njegovim rečima, referendum u Smederevu je pokazao poraz građanske svesti.

– Šta će biti ako se jednog dana u Srbiji raspiše referendum za izgradnju nuklearne elektrane, a uz to se građanima obeća milion novih radnih mesta, pita se Nadić.

Odluka nakon sednice Skupštine grada

Predrag Umičević ističe da će se na sledećoj sednici Skupštine grada odbornici izjasniti o davanju zemljišta u zakup. On je istakao da će investitor moći da pribavi građevinsku dozvolu i počne izgradnju rafinerije čim skupština bude verifikovala ugovor. „Gradska uprava je u kontaktu sa investitorom, koji će sačekati zvanično saopštenje o neuspelom referendumu i odluku skupštine, koja će se sastati najkasnije za mesec dana. Investitor je spreman da nastavi sa ulaganjem, naglasio je Umičević. Reč je o američkom konzorcijumu Komiko oil, a izgradnja rafinerije je investicija vredna 250 miliona dolara. Planirano je da u rafineriji bude zaposleno oko 700 ljudi, a na gradnji rafinerije radilo bi 2.000 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari