Ljubomir Marić, ministar administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova, najavljuje da će od danas početi priprema statuta za Zajednicu srpskih opština u saradnji sa pravnicima i timom međunarodnih stručnjaka i da će prva verzija biti gotova vrlo brzo.

On je gostujući na televiziji Pink naveo da u procesu usaglašavanja statuta očekuje probleme od strane Prištine i procenio da za pripremu statuta ZSO neće biti potrebno četiri meseca, koliko je predviđeno Briselskim sporazumom. Marić je podsetio i da je u junu Briselu predato nekoliko nacrta tog statuta.

Marić je najavio i da će EPS od danas početi osnivanje dve ćerke kompanije na severu Kosova i rekao da se u roku od sedam dana očekuje odobrenje jednog od tih zahteva za trgovinu struje, a drugi, za snabdevanje strujom, do oktobra.

Kada je reč o registraciji rada Telekoma Srbije na Kosovu, on je rekao da je predat zahtev za tu registraciju i da bi odobrenje trebalo da bude dobijeno danas i da sledi rok od tri meseca za uspostavljanje funkcionalne kompanije do 15. decembra.

Prema njegovim rečima, sigurno će biti problema sa implementacijom sporazuma postignutih u Briselu. On je izrazio spremnost da se u dogovoru s međunarodnom zajednicom ne dozvoli da dođe do stopiranja celog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari