Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić najavio je juče da će otići u južnu srpsku pokrajinu uprkos odluci Prištine da ne odobri njegov dolazak.


– Vidimo se na Kosovu, poručio je Đurić novinarima posle jučerašnje sednice Odbora za KiM Skupštine Srbije, koji je bez prisustva opozicionih poslanika jednoglasno usvojio vladin polugodišnji Izveštaj o napretku dijaloga Beograda i Prištine.

Đurić je juče trebalo da poseti Gračanicu i da danas u Prištini učestvuje na konferenciji o primeni Briselskog sporazuma zajedno sa kosovskom ministarkom bez porfelja zaduženom za tehničke i implementacione pregovore sa Beogradom Editom Tahiri i specijalnim predstavnikom EU u Prištini Samuelom Žbogarom. U sredu uveče, kako je novinarima juče rečeno, prištinski oficir za vezu u Beogradu Valjdet Sadiku obavestio je beogradskog kolegu Dejana Pavićevića da Priština „nažalost nije u mogućnosti da pozitivno odgovori na Đurićev zahtev za posetu Kosovu 23. i 24. aprila“, ne navodeći obrazloženje.

Na pitanje novinara da li će na KiM ući „alternativnim putevima“, Đurić je odgovorio da je „republička vlada starija od pokrajinske“. U diplomatskim krugovima u Prištini nezvanično se priča da je zabrana Đurićeve posete Tačijev „odgovor“ na otkazivanje njegovog učešća na međunarodnoj konferenciji u organizaciji jedne beogradske NVO i Ambasade Velike Britanije u Srbiji.

U Kancelariji za KiM objašnjavaju da Beograd nije odbio niti zabranio Tačijev dolazak 24. aprila u prestonicu Srbije, nego da je samo obavestio Prištinu da protiv kosovskog šefa diplomatije i bivšeg komandanta OVK postoji sudska presuda i da će srpske vlasti postupati u skladu sa zakonom. Okružni sud u Prištini 1997. osudio je Tačija u odsustvu na 10 godina zatvora zbog terorizma, a iduće godine za njim je raspisana centralna poternica, koja je 2002. proširena optužbom za genocid.

Tači je preko bečkog lista Prese juče najavio da će „Srbija snositi posledice zbog odluke da mu ne dozvoli boravak u Beogradu 24. aprila“, ali da „ipak neće biti direktnih kontramera prema srpskim političarima“.

„Ponašanje Srbije prema meni će poslužiti kao primer kako ne treba da se ophodimo prema susedima“, rekao je Tači, uz tvrdnju da je „nalog za njegovo hapšenje donet u vreme kada su se sudovi više bavili politikom nego pravdom“.

Problemi sa posetama visokih zvaničnika neće uticati na skup o „normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“, na kome bi u subotu 25. aprila u Beogradu trebalo da učestvuju poslanici srpskog i kosovskog parlamenta, rečeno je juče našem listu u Savetu za inkluzivno upravljanje, koji zajedno sa Saveznim ministarstvom spoljnih poslova Švajcarske organizuje ovaj skup. U Prištini nezvanično najavljuju da će u Beograd dođi i poslanici Tačijeve DPK, čija je poslanička grupa nedavno u Skupštini Kosova podnela zahtev za izglasavanje „rezolucije o genocidu Srbije nad Albancima 1999. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari