Novi protesti opozicije u Prištini zbog odluke vlade Ise Mustafe da povuče iz procedure zakon o nacionalizaciji Trepče pretvorili su se juče u ulične nemire u kojima ima povređenih i privedenih.

Bekim Kabasi, urednik agencije Lajmi net, za Danas kaže da protesti pre svega odražavaju tešku ekonomsku situaciju u zemlji i zamor građana od politike i političke klase koja je šest meseci bila u političkom ćorsokaku posle izbora u junu prošle godine.

Prema njegovim rečima, iako protest organizuje opozicioni pokret Samoopredeljenje, prvi put njih podržava i ostatak opozicije. On ukazuje da su otvorena dva vrlo osetljiva pitanja za građane Kosova, uprkos tome što je Samoopredeljenje uvek spremno na protest u nadi da će silom zbaciti svaku vladu. Ta dva pitanja su, prema Kabašijevim rečima, žrtve rata i neumesna izjava srpskog ministra u kosovskoj vladi Aleksandra Jablanovića i Trepča za koju su građani Kosova verovali da je i dalje glavni motor koji bi mogao probuditi privredu i uticati na povećanje standarda na Kosovu.

Iz policije Kosova je juče saopšteno da je oko 30 lica uhapšeno tokom demonstracija, a privremeno je priveden i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti iz pokreta Samoopredeljenje.

U trenutku zaključenja ovog izdanja lista Danas mediji su još uvek izveštavali da u centru Prištine vlada haos, pošto je policija intervenisala velikim količinama suzavca, a upotrebila je i vodeni top kako bi rasterala demonstrante koji uzvraćaju kamenjem, motkama i ostalim tvrdim predmetima.

Centar grada ne vidi se od dima, sirene se čuju na sve strane, na šetalištu su cigle i kamenice, demonstranti jedni drugima toče mleko u oči, policija hapsi, hitna pomoć odvodi povređene, i policajce i demonstrante, javljali su izveštači sa lica mesta.

Vlada Kosova putem saopštenja za štampu navela je da poštuje pravo na protest, ali izražava i odlučnost da neće tolerisati dela koja ugrožavaju zemlju, institucije, te javnu i privatnu imovinu.

„Preteći govori koje su organizatori upotrebili na protestima su neprihvatljivi i osuđujemo tako nešto. Takođe, manipulacija učenika putem saveta i njihova organizacija da izađu na proteste predstavlja manipulaciju i u potpunosti je neprihvatljivo za vladu i građane Republike Kosova“, dodaje se u saopštenju. Vlada je osudila nasilje nad policijom, i poziva građane na političku i građansku zrelost. Vlada nije ispunila ultimatum sa protesta u subotu da se Jablanović smeni, odnosno nije ni razmatrala ovaj zahtev. Nezadovoljstvo prema Jablanoviću je izraženo nakon što je na Badnji dan u Đakovici žene i demonstrante koji su sprečili prolaz autobusa sa raseljenim Srbima nazvao „divljacima“, za šta je od njega traženo izvinjenje. Aleksandar Jablanović je u ponedeljak na sednici Vlade ponovio da je njegova izjava bila pogrešno svaćena, a ranije je od majki u Đakovici zatražio i javno izvinjenje. Jučerašnjim protestima nisu se pridružile organizacije kao što su ‘Pozivi majke’ i ‘Udruženja veterana rata’.

„Isu dajemo, Trepču ne dajemo“

Policija Kosova je jakom akcijom specijalnih jedinica sprečila demonstrante da priđu Vladi i Skupštini tokom ponovnog protesta opozicije, na čelu sa pokretom Samoopredeljenje, koja traži smenu ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića. „Dole Jablanoviću, dole Srpska“, „Isu dajemo, Trepču ne dajemo“, „Trepča je naša“, skandirali su demonstranti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari