– Pismo Ivice Dačića Ban Ki Munu je političke prirode i za unutrašnju upotrebu. Dačićevi takozvani argumenti nisu zasnovani na međunarodnom pravu i odluci Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja kosovske nezavisnosti.

Da li će Kosovo postati član Uneska zavisi od zemalja članica ove organizacije. Srbija paniči umesto da pozdravi ulazak Kosova u Unesko, kao još jedan mehanizam zaštite baštine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu – kaže za Danas zamenik šefa kosovske diplomatije Petrit Seljimi povodom pisma u kome ministar spoljnih poslova Srbije obaveštava generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da je za zvanični Beograd „neprihvatljivo da Kosovo, koje se ne može smatrati državom, postane član Uneska“.

U sedištu ove organizacije u Parizu Danasu je nezvanično rečeno da do juče pre podne nisu dobili zahtev Prištine koji je Unesku upućen preko Njujorka. Iako visoki međunarodni izvori na KiM tvrde suprotno, Seljimi je kategoričan da „UNMIK nije formalni podnosilac zahteva, kao što to nije bio ni kad je Kosovo dobilo članstvo u Međunarodnom olimpijskom komitetu, Frankofoniji, MMF i Svetskoj banci“.

Prema Ustavu Uneska za „teritorije ili grupe teritorija koje ne vode same spoljnu politiku, zahtev za prijem u pridruženo članstvo mogu podneti samo država ili organizacija kojima je poverena odgovornost za vođenje međunarodnih odnosa u ime te teritorije“

Na pitanje Danasa da li će i kako problem – osporavanje vlasništva manastira nad imovinom u specijalnoj zoni zaštite Visokih Dečana, koji su na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, uticati na kandidaturu Prištine, Seljimi odgovara da je reč o sudskoj, a ne vladinoj odluci i da odluka suda o 24 hektara manastirske zemlje nije konačna.

– Radimo zajedno sa međunarodnom zajednicom da se Crkvi obezbedi puna ustavna zaštita njenog statusa i imovine. Ali, pitanje verskog nasleđa nije razlog zbog kog je Kosovo tražilo članstvo u Unesku. Ova organizacija UN bavi se obrazovanjem, naukom, klimatskim promenama i drugim oblastima u kojima je Kosovu potrebna podrška da bi se uključilo u svetske programe i razmenu. Srpska pravoslavna mesta na Kosovu postoje da im se ceo ljudski rod divi i Kosovo im garantuje najveću ustavnu zaštitu – 95 odsto crkava sada je pod zaštitom Kosovske policije – naglašava Seljimi.

On tvrdi da „pitanje prijema Kosova u Unesko nije stvar prava, nego da li će dobiti ili ne dve trećine glasova Generalne konferencije Uneska. Za argument Srbije da Kosovo ne može da podnese zahtev za članstvo u Unesku, jer nije članica UN kaže da je „potpuno apsurdan“.

– Više od 20 država postale su članice Uneska pre nego što su ušle u UN, uključujući Zapadnu Nemačku, Austriju, Vijetnam… Mi smo pravnu bitku dobili kad je Međunarodni sud pravde odgovorio Srbiji da Deklaracijom o nezavisnosti Kosova nisu prekršeni Rezolucija 1244 i međunarodno pravo – smatra Seljimi.

Posle Dačića juče se na temu kosovske kandidature preko RTS oglasila i Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU, koja je upozorila da bi „prijem Kosova u Unesko bio presedan koji bi naneo štete daljem funkcionisanju te organizacije, koja je za Srbiju veoma važna zbog zaštite njene kulturne baštine“. Ona je rekla da je u opticaju nekoliko scenarija, ali da neće biti jednostavno i lako doneti odluku o eventualnom članstvu Kosova, te i da će se o tome verovatno duže vreme razgovarati u Unesku.



 

Patriotski blok: Male šanse



Patriotski blok KiM, koji čine DSS, Dveri, SRS i više udruženja građana, juče je ocenio da se „vlast u Beogradu opravdano buni protiv prijema Kosova u Unesko, mada su šanse da se to spreči dosta skromne, iako tamo gde je mogla da spreči prijem Prištine, kao što je Međunarodni olimpijski komitet, to nije uradila, čak nije glasala protiv“. U saopštenju se ističe da se „Beograd Briselskim sporazumom obavezao da neće sprečavati prijem Kosova u razne međunarodne organizacije i institucije“, kao i da je „Ivica Dačić, nekadašnji predsednik Vlade, otvoreno nudio samoproglašenoj republici Kosovu stolicu u UN“.



Članstvo i formulacija

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je juče da članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji ne bi ništa automatski promenilo u statusu srpske kulturne baštine na KiM, jer je ona pravno u vlasništvu SPC, ali da bi Srbija morala da obezbedi preciznu formulaciju da je reč o srpskoj pravoslavnoj kulturnoj baštini na Kosovu, prenose agencije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari