Mekalister: EU neće biti kompletna bez Srbije 1Balkan deo slagalice: Dejvid Mekalister Foto: Medija centar

Dan Evrope označava podsetnik na 9. maj 1950, kada je Robert Šuman, jedan od osnivača EU, sačinio svoju „Šumanovu deklaraciju“, skicirajući viziju o ujedinjenju zasebnih evropskih zemalja u jedinstvenu zajednicu, kaže za Danas Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju povodom Dana Evrope.

Mekalister ističe da je Šuman „razumeo da će taj proces biti postepen“ jer je naveo da „Evropa neće biti sačinjena u celosti odmah ili prema jednom planu, ona će biti izgrađivana putem konkretnih dostignuća kojima se najpre kreira de facto solidarnost“.

– Stoga, Robert Šuman je već pre 66 godina znao da je evropska integracija proces koji zahteva vreme. Proširenje Evropske unije jeste integralni deo ovog procesa. Uveren sam da evropska slagalica neće biti kompletna pre nego što Srbija i druge države Zapadnog Balkana ne postanu države članice EU, poručuje izvestilac EP za Srbiju.

Dan Evrope 9 maj obeležiće se u Srbiji brojnim aktivnostima u Beogradu i širom zemlje u kojima učestvuje veliki broj lokalnih partnera i ambasada država članica, prenosi FoNet . Ove godine će u okviru meseca Evrope, u Srbiji biti organizovano više od dvadeset događaja. Između ostalog, Evropski pokret u Srbiji, danas će na Trgu republike u Beogradu, od od 11 do 14 časova organizovati tradicionalnu uličnu akciju, a štand će posetiti posetiti Mihailo Crnobrnja, predsednik i Maja Bobić, generalna sekretarka. Predstava Europa poznate hrvatske književnice i dramaturškinje Ivane Sajko, u koprodukciji Imaginarnih i Cankarjevog doma iz LJubljane i u režiji Primoža Ekarta biće prikazana beogradskoj publici u 10. maja u Ateljeu 212 i u niškom Narodnom pozorištu 11. maja.

Nikolić: A šta bi bilo bez Crvene armije

Da se Crvena armija zaustavila na svojim granicama, pitanje je kako bi se drugi oslobađali, pa i mi, koji smo ratovali protiv Nemaca, imali bismo mnogo više žrtava da nije došla Crvena armija, sa iskustvom, naoružanjem i željom da stigne u Berlin, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu portalu Sputnjik. Ove godine ruske organizacije u Srbiji organizuju manifestaciju „Besmrtni puk“ u kojoj su pozvani građani da prošetaju centrom Beograda sa slikom svog pretka koji se borio u Prvom ili Drugom svetskom ratu, ali i u ratu sa NATO 1999.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari