Odluka da se održe parlamentarni izbori predstavlja deo demokratskog procesa i spada u isključivu nadležnost Srbije. Prevremeni izbori neće usporiti proces pridruživanja te države Evropskoj uniji, kaže za Danas Dejvid Mekalister, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu. Mekalister, ipak, ukazuje da će „biti značajno nastaviti reforme uoči i neposredno nakon održavanja izbora kako bi se održao zamajac“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

S druge strane, Tanja Fajon, poslanica u Evropskom parlamentu, navodi za Danas da „parlamentarni izbori u jednoj državi uvek na neki način uspore sve procese, pa i proces EU integracije“.

– Sve stranke, pa i vladajuća su u periodu pred izbore u predizbornoj kampanji, neko vreme treba da se sastavi nova vlada, i na taj način se gubi dragoceno vreme za mnoge reforme koje su preko potrebne za efikasno funkcionisanje države i zadovoljnije građane. S jedne strane, može se reći da je EU integracija, pogotovo u fazi pregovora, u kojoj se Srbija trenutno nalazi, tehnički proces, međutim za sve nove zakone koje treba usvojiti, za sve EU zakonodavstvo, odnosno takozvani acquis communautaire, za sve reforme koje treba sprovesti, potrebna je jaka politička volja – konstatuje naša sagovornica.

Fajonova poručuje da ne želi da komentariše samu odluku o prevremenim izborima, koja se apsolutno tiče srpske unutrašnje politike, „ali u svakom slučaju želim da izrazim nadu da će predstojeći izbori imati što manji uticaj na brzinu pregovaranja Srbije sa EU“. „Odluka o raspisivanju prevremenih izbora stiže relativno brzo pošto je Srbija otvorila prva dva poglavlja i šteta bi bilo da se taj pozitivni korak i ugodna dinamika naruše“, zaključuje poslanica EP.

Dačić i Erjavec o migrantskoj krizi

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom slovenačke diplomatije Karlom Erjavecom da Srbija neće dozvoliti povratak izbeglica na svoju teritoriju. Dačić je istakao da će Srbija preduzeti odgovarajuće mere ukoliko Hrvatska, Slovenija i Austrija povuku jednostrane poteze kada je reč o rešavanju problema izbeglica i migranata. „Srbija je od početka godine primila 35.000 iregularnih migranata, što je za 6.000 više nego od januara do maja prošle godine“, precizirao je šef srpske diplomatije.

Dačić je objasnio da je ministar spoljnih poslova Slovenije došao u Srbiju kako bi srpskog premijera izvestio o inicijativi predsednika Vlade Slovenije Mira Cerara, upućenoj predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru i premijerima država na balkanskom migracionom putu, o potrebi za iznalaženje zajedničkog odgovora na očekivano povećanje broja migranata.

Erjavec se saglasio sa Dačićem da su odnosi Slovenije i Srbije sve bolji, potvrdivši da se privredni rast povećao za šest odsto i poručio da je veoma zadovoljan što je Slovenija podržala Srbiju ka EU i otvaranju dva poglavlja, 32 i 35. On je pohvalio dosadašnje aktivnosti Srbije u vezi sa migracionom krizom i dodao da je Srbija učinila sve u vezi s tim što je bilo dogovoreno u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari