Talas izbeglica i migranata dostigao je nivo bez presedana. Potrebno je na međunarodnom nivou odgovoriti na ovu međunarodnu krizu. Kako bi prevazišla aktuelnu situaciju, potrebno je da Evropska unija podrži Siriju i njene direktne susede, kao i Zapadni Balkan, ocenio je Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, u poruci poslanicima EP.


Mekalister je istakao da pozdravlja to što su EU i njene države članice već izdvojile četiri milijarde evra za pomoć Siriji i njenim susedima.

– Turska je jedna od ključnih država u regionu. Potrebno je da Evropska unija poveća pomoć Turskoj, državi koja je već primila dva miliona izbeglica. Većina izbeglica ulazi u EU preko „zapadnobalkanske rute“. Stoga, države poput Srbije nisu deo problema, već deo rešenja. Komesar Johanes Han je u pravu kada kaže da Zapadni Balkan ne sme da „postane parkiralište“ za „nasukane izbeglice“. Podržavam to što je Evropska komisija povećala pomoć u domenu migracije za Srbiju i BJR Makedoniju. Stabilnost na Zapadnom Balkanu je preduslov da se uhvatimo ukoštac sa talasom izbeglicom i može da bude očuvana samo ako obezbedimo jasnu evropsku perspektivu za sve države regiona – zaključio je Dejvid Mekalister.

Podsetimo, Evropska komisija danas u Luksemburgu organizuje konferenciju o Zapadnom Balkanu a na kojoj će se razmatrati načini da se državama regiona olakša da izađu na kraj sa migrantskom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari