Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister pozdravio je jučerašnje usvajanje Rezolucije o Srbiji za 2015. u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta, ocenjujući da je to od ključnog značaja za proces priključenja Srbije Evropskoj uniji. To je, kako je istakao Mekalister u saopštenju, važno i za kredibilitet Evropske unije, koja pokazuje da velika većina članova Evropskog parlamenta podržava Srbiju na njenom evropskom putu, prenosi FoNet.

Formalno gledano, EP ima jednu jasnu ulogu, a to je da kvalifikovanom većinom na kraju procesa priključnih pregovora, glasa za odobravanje ratifikacije sporazuma o priključenju, istakao je Mekalister. Za rezoluciju je u Komitetu glasalo 50 članova, dva su bila protiv, a četiri uzdržana.

Poslanici EP su u usvojenom tekstu pozdravili početak pregovora o pristupanju Srbije EU i napretku u normalizaciji odnosa sa Kosovom, uz napomenu da bi tim odnosima pomoglo ukoliko bi sve članice EU priznale nezavisnost Kosova. Pozdravili su napredak postignut u 2015. godini u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i pozvali obe strane da učine napredak u punoj i pravovremenoj primeni sporazuma koji su postignuti do sada, ukazujući da je to jedan od uslova za napredak Srbije ka članstvu u EU.

Rezolucijom se Srbija poziva da nastavi sistemske reforme, obezbedi da rad sudija i tužilaca, kao i medija bude slobodan, bez političkog uticaja, kao i da pojača napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Poslanici Komiteta EP za spoljne poslove usvojili su i rezoluciju o Kosovu, a izvestilac Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček navela je da to šalje snažan signal da je budućnost nezavisnog Kosova u EU. Lunaček je ukazala da je, međutim, izveštaj o Kosovu prekriven senkom brojnih akata nasilja unutar i van Skupštine Kosova u proteklim mesecima. Za rezoluciju o Kosovu glasalo je 37 poslanika, 12 je bilo protiv, a devet uzdržano. Evropski parlament će se o ove dve odvojene rezolucije izjasniti na plenarnoj sednici u Strazburu 4. februara.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari