Skupštini Srbije je od ukupno 2,1 milijarde dinara, koliko ima po budžetu za 2014, do kraja budžetske godine ostalo na raspolaganju oko 985 miliona, piše u izveštaju generalne sekretarke parlamenta Jane Ljubičić o troškovima za prvih šest meseci ove godine, koji je uvojio Administrativni odbor.


U Izveštaju o korišćenju i raspolaganju sredstvima za rad parlamenta za prvih šest meseci 2014, navedeno je da plate narodnih poslanika nisu menjane od 2005. godine. Za lična primanja i naknade troškova poslanika u periodu januar – jun izdvojeno je oko 290 miliona dinara, dok je za rad stručnih službi potrošeno oko 480 miliona.

Za isplatu zakupa stanova poslanicima potrošeno je 1,6 miliona, a za naknade za život odvojen od porodice oko 470.000 dinara. Za poslanički dodatak, takozvani paušal, koji iznosi 40 odsto poslaničke plate na stalnom radu, iz budžeta je potrošeno oko 69 miliona dinara.

Kada je reč o troškovima za putovanja u inostranstvu, u Izveštaju piše da je potrošeno oko 45 miliona dinara. Dodaje se da su poslanicima 2009. godine ukinute dnevnice i da im se, u skladu sa propisima, isplaćuje nakanda troškova za sednice skupštinskih odbora koje se održavaju van sedišta parlamenta.

Za vanredne parlamentarne izbore potrošeno je 1,1 milijarda dinara, navodi se u Izveštaju o troškovima Skupštine Srbije u prvoj polovini ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari