– Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je u zajedničkom obraćanju novinarima u Beču sa Federikom Mogerini, Aleksandrom Vučićem i austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, da je Srbija, nakon dogovora u dijalogu sa Prištinom, značajno bliža otvaranju prvih poglavlja.

Obraćanje, kao centralni medijski događaj dvodnevnog samita o Zapadnom Balkanu u Beču, počelo je minutom ćutanja za nastradale migrante na istoku Austrije. Merkelova je, na pres-konferenciji, koju je direktno prenosio i RTS, rekla da ne može govoriti o tačnom datumu otvaranja poglavlja, u pregovorima Srbije i EU. „Međutim, ono što je postignuto u dijalogu predstavlja ispunjenje uslova koje smo tražili. Možete računati da smo fer i da nećemo kada se ispune uslovi postavljati nove“, poručila je Merkelova.

Predočila je i da će rezultati dijaloga biti sada analizirani, dodajući da „se mastilo na sporazumima još nije osušilo“.

Osvrnula se i na projekte EU u toku, ali i na migrantsku krizu. Države Zapadnog Balkana su počele da intenziviraju saradnju. Prema njenim rečima, na Balkanu se sada nalazi najveći broj izbeglica od Drugog svetskog rata. Moramo da pomognemo ljudima kojima je pomoć potrebna. Znamo kakva je situaciju u Siriji i njenim susedima i obaveza je Evrope da izbeglicama pomogne. Naći ćemo način da podelimo taj teret, izjavila je nemačka kancelarka dodajući da su države Zapadnog Balkana, kao tranzitne zemlje za izbeglice, suočene sa velikim izazovima.

Naglašavajući da govori ispred svih zemalja regiona, premijer Vučić je naveo da EU ne volimo zato što na nju gledamo kao na automat za podizanje novca, već kao organizaciju koja se sastoji od brojnih institucija sa veoma važnim vrednostima koje delimo. „Zato danas ne insistiramo samo na novčanoj pomoći, već političkoj podršci Merkelove, Fajmana, Mogerini i duboko smo zahvalni na tome, a sposobni smo da dovoljno zaradimo sami“, poručio je Vučić. „Svi mi pripadamo Evropi, i verujemo da treba da pripadamo EU, a spremni smo da preuzmemo na sebe teret kada je reč o migrantima i da to pitanje, kao i do sada, rešavamo, ozbiljno i odgovorno“, istakao je Vučić.

„Spremni smo da čujemo šta će biti naši zadaci u budućnosti i spremni smo da ih ispunimo“, poručio je premijer Srbije.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini odala je priznanje Beogradu i Prištini za postizanje dogovora u prošloj rundi dijaloga, ocenjujući da to otvara put za dalju regionalnu integraciju i evropsku integraciju regiona. Mogerini je istakla da je fer da se široj javnosti prenese ovaj pozitivan rezultat. „Ovaj uspeh otvara put za dalju regionalnu, ali i evropsku integraciju regiona“, ocenila je Mogerini i istakla da regionalna i evropska integracija regiona, moraju napredovati te da su neophodni konkretni rezultati za građane i posebno mlade. Najveća odgovornost, kako je konstatovala je na liderima regiona, dodajući da sada imamo generaciju hrabrih lidera.

Istovremeno je naglasila da i EU ima svoj deo odgovornosti, te mora biti konkretna, konzistentna, nudeći konkretne korake.

Direktni razgovori



Angela Merkel je ukazala da su se premijeri regiona premijeri regiona sastali bez prisustva austrijskog i nemačkog kancelara, kao i predstavnika Evropske komisije, sastajali i razgovarali o problemima. „Zahvaljujući tome sada imamo niz rezultata, kao što je potpisivanje sporazuma o razmeni mladih. Moramo podržati nadu i budućnost u regionu, a to EU već čini“, kaže Merkelova.





Ključno poverenje



Poverenje je ključni činilac u ovoj bliskoj saradnji. Moramo da učinimo šta možemo kako bismo izgradili stabilne i pouzdane ekonomske uslove i društvene odnose“, rekao je austrijski kancelar Fajman i zahvalio svima koji su inicirali samit i onima koji, kako je rekao, ovim teškim vremenima insistiraju na ideji da je region jedinstven.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari