U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista nije se znalo da li će jučerašnja runda političkog dijaloga premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe završiti potpisivanjem novih sporazuma. Očekivalo se Vučićevo i Mustafino obraćanje novinarima na kraju „dugog i teškog pregovaračkog dana“, kako je Vučić najavio pregovore.

Prema ranijim najavama, dvojica premijera su, uz posredovanje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, juče u Briselu nastavili prošlonedeljne razgovore o energetici, telekomunikacijama, zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji i „Parku mira“ u severnom delu Kosovske Mitrovice. Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić izjavila je za B92 da su „premijeri Srbije i Kosova na prethodnom sastanku postigli dobar napredak, a da se sada radi na finaliziranju dogovora“.

Diplomatski izvori Danasa spekulišu da je pitanje ZSO otvoreno zahvaljujući pre svega SAD, ne bi li Beograd, navodno, bio „konstruktivniji“ u vezi sa ostalim pregovaračkim temama. Uoči jučerašnjeg „premijerskog“ sastanka, drugog za poslednjih sedam dana, što je „taktika“ koja je prethodila potpisivanju Prvog briselskog sporazuma aprila 2013, u agencijskim izveštajima pojavile su se i procene da bi Mogerini mogla da ponudi otvaranje poglavlja u pregovorima Beograda sa EU, ukoliko bi bio postignut dovoljan napredak.

Zapadne diplomate i prištinski mediji slažu se u oceni da EU računa na „Merkel faktor“ – Mustafa bi sutra, na poziv nemačke kancelarke, trebalo da ode u zvaničnu posetu Berlinu, dok se „prva žena“ Nemačke u Beogradu očekuje 8. jula. Pojedini diplomatski krugovi čak spekulišu da su dogovori zapravo već napravljeni, a da se sada „kupuje vreme“ za pripremu javnosti.

Priština je u nastavak ubrzanog briselskog dijaloga juče ušla sa „opterećenjem“ zbog prošlonedeljnog odbijanja Skupštine Kosova da izglasa ustavne amandmane neophodne za donošenje zakona o specijalnom sudu za ratne zločine na KiM, koji bi sada, na razočarenje Zapada, mogao da se formira pod okriljem Saveta bezbednosti UN. Rada Trajković, bivša poslanica u kosovskom parlamentu, smatra da „u ovakvoj situaciji ne treba očekivati bilo kakav uspeh pregovora Beograda i Prištine, pre svega zbog nepouzdanosti prištinskih pregovarača“.

– Ako Priština ne ispunjava obaveze ni prema svojim saveznicima – EU i SAD, Srbi na KiM nema šta da očekuju bilo kakav dogovor da se potpiše u Briselu o ZSO. Posle slučaja specijalnog suda, Beograd bi, umesto što pregovara u ovakvim okolnostima, trebalo sa vodi veću kampanju u kojoj bi ukazivao da institucije u Prištini ne mogu da budu garant sporazuma. Pogotovo što je ulog prevelik – država pregovara sa separatističkim liderima dela svoje teritorije – kaže za Danas Rada Trajković.

Sporazum o lekovima

Uoči jučerašnjeg nastavka pregovora Vlada Kosova saopštila je da su Beograd i Priština postigli dogovor o međusobnom priznavanju sertifikata lekova, pošto su obe strane zvanično potvrdile EU da prihvataju ovaj sporazum. Prema tumačenju Prištine, ovaj sporazum „omogućava normalizaciju trgovine medicinskih proizvoda između dve zemlje na osnovu međusobnog priznavanja sertifikata farmaceutskih proizvoda između dve države“. Beograd tvrdi da je u „Briselu usaglašen statusno neutralni sertifikat farmaceutskih proizvoda, koji omogućava registraciju lekova i medicinskih sredstava proizvođača iz ostatka Srbije da se kod kosovske Agencije za lekove i njihovu prodaju“.

Fingiranje i tehnički detalji

Član Upravnog odbora Albansko-američke lige Faton Bisljimi sumnja da je lider DPK i šef kosovske diplomatije Hašim Tači „fingirao glasanje“ o specijalnom sudu za zločine na KiM kako bi „ispao heroj pred strancima i dobio neke garancije“. Bisljimi je za bečki dnevnik Standard izjavio da će glasanje o ustavnim amandmanima i zakonu o specijalnom sudu biti ponovljeno i da će poslanici Tačijeve stranke tada biti „za“, iako su prošlog petka glasali protiv. Prema njegovim rečima, Tači „sada obećava strancima da će učiniti sve da specijalni sud bude formiran, ali i da su mu potrebne garancije za njega i neke od njemu bliskih ljudi“. Tači je za isti list rekao da se „zalaže za uspostavljanje suda koji bi trebalo da rasvetli optužbe protiv boraca OVK i da „pitanje nije da li će sud biti formiran ili ne, već se radi o tehničkim detaljima u vezi sa zakonom, na čijem prevazilaženju rade parlament i Vlada Kosova“.

Kongresmen Engel u poseti KiM

U višednevnu posetu KiM juče je došao američki kongresmen Eliot Engel. On bi danas trebalo da se sastane sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom. Narednih dana u planu su odvojeni sastanci sa zamenikom šefa kosovke diplomatije Petritom Seljimijem, predsednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem, premijerom Isom Mustafom, njegovim zamenikom Branimirom Stojanovićem, ministrom unutrašnjih poslova Skenderom Hisenijem i gradonačelnikom južnog dela Kosovske Mitrovice Agimom Bahtirijem, saopštila je Ambasada SAD u Prištini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari