Trenutna situacija kada je u pitanju Južni tok jeste nešto na šta Srbija nije mogla da utiče i bivši predsednik Srbije Boris Tadić zamenjuje teze, rekla je juče novinarima u parlamentu Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije, komentarišući Tadićevu tvrdnju da je ona svojevremeno glasala za energetski sporazum sa Rusijom, a da ga sada kritikuje.

Ona je navela da 2008. godine nije bila ni poslanica, ni u vlasti, niti u bilo kojoj partiji, ali je vrlo jasno tvrdila da postoje problemi sa srpske strane i pregovarača energetskog sporazuma.

Ona je navela da je premijer Vučić popravljao energetski sporazum i da se uspelo da naše građevinske kompanije mogu da učestvuju ukoliko dođe do izgradnje Južnog toka.

„Vlada Srbije ima jasan stav, mi ćemo i ako Južnog toka ne bude, a još uvek se ne zna da li će ga biti ili ne, odgovorno naći način i alternativno rešenje za budućnost, odnosno za drugi pravac dotoka gasa. Srbiji je to neophodno. Mi jesmo za Južni tok, ako ga bude. Ako ga ne bude, mi moramo da mislimo šta ćemo raditi u budućnosti“, istakla je Mihajlovićeva i dodala da nikada nije bila protiv Južnog toka i protiv toga da Srbija mora da ima drugi pravac dotoka gasa, ali da je bila protiv onih koji su pregovarali energetski sporazum, mislim na Tadića i DS zato što nisu zaštitili srpske interese. Prema njenim rečima, odgovorni su i Koštunica i Velimir Ilić, jer u energetskom sporazumu srpski interesi nisu zaštićeni, za razliku od ruskih.

Na pitanje novinara da li ima prostora za reviziju energetskog sporazuma, potpredsednica vlade je odgovorila da nema, jer u sporazumu postoji kupoprodajni ugovor za NIS, koji se ispunjava.

„Nemoguća je revizija sporazuma vezana za NIS. Ono što je moguće jeste, pod pretpostavkom da imamo Južni tok, da popravimo kako smo popravili. Pod pretpostavkom da imamo Banatski dvor koji imamo, da popravimo odnose vezane za Banatski dvor i da povećamo kapacitet. Dakle, to su stvari na koje možemo da utičemo. Na kupoprodajni ugovor ne možemo da utičemo. Jedina smo država koja je prodala NIS i tom prilikom nam se u medijima plasirala informacija da to radimo zbog toga da bismo dobili Južni tok, a to nigde ne postoji u energetskom sporazumu, mada praktično imamo najgoru poziciju u odnosu na sve druge države“, istakla je Mihajlovićeva, a na sugestiju novinara da je i SNS glasala za sporazum, ona je odgovorila da ne zna da u Srbiji postoji iko ko je protiv toga da Srbija dobije drugi dotok gasa.

Babić: Šta je pozadina

Šef poslaničkog kluba SNS Zoran Babić zatražio je juče u delu sednice Skupštine Srbije posvećene poslaničkim pitanjima da ispita sve okolnosti pod kojim je načinjen energetski sporazum sa Rusijom, kao i da ispita sve odgovorne od vlade Borisa Tadića, do odgovornih ljudi u DS koji su kreirali takav sporazum.

„Da li je pozadina bila politička, da li su u pitanju bili interesi ili je pozadina bilo neznanje. Neki od glavnih pregovarača su sada naše kolege poslanici i sede među nama“, pitao je juče Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari