Mada je Dmitriji Rogozin, vicepremijer Ruske Federacije zadužen za vojnoindustrijski kompleks, i specijalni izaslanik predsednika Vladimira Putina, u utorak završio četvorodnevnu posetu Beogradu, politička reagovanja nastavljena su i juče. Dok je potpredsednica Vlade Srbije i SNS Zorana Mihajlović povodom pojedinih Rogozinovih izjava rekla da on treba da vodi računa o svojoj državi, dotle je predsednica vanparlamentarne DSS Sanda Rašković Ivić zatražila da Mihajlovićeva tu izjavu povuče.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Mihajlovićeva je reagovala na navode Rogozina da Srbiji može da se desi „Keln 2“, odnosno sukobi stanovništva sa migrantima sa Bliskog istoka, rečima da „on treba da vodi računa o svojoj državi, a „mi ćemo o našoj“.

O tome da li Srbiji može da se desi scenario na koji Rogozin podseća ili prognozira, mislim da on treba da vodi računa o svojoj državi, mi ćemo o našoj, rekla je Mihajlovićeva novinarima u Rakovici, gde je posetila porodicu koja je među prvima dobila rešenje o ozakonjenju nelegalno podignutog objekta. Rogozin je u ponedeljak rekao i da bi Srbija trebalo da bude oprezna u usklađivanju spoljne politike sa EU kako joj se ne bi desilo da se „žene plaše da izađu na ulicu zbog migranata“.

Mihajlovićeva je navela da su Srbiji važni politički i ekonomski odnosi koje ima sa Rusijom i ukazala da su oni veoma važni i u resoru koji ona vodi i podsetila na realizaciju ruskog kredita i memoranduma koji su potpisani u Moskvi, a odnose se na izgradnju novog dispečerskog centra, modernih pruga, dobrih vozova, prenosi FoNet.

Na pitanje novinara da prokomentariše sastanak vođe SRS Vojislava Šešelja i Rogozina, Mihajlović je rekla da je u Srbiji „svako slobodan da ide u posete gde god želi i kod koga god želi“. Ne treba podsećati nikoga u Srbiji šta znači i kako izgleda politika Šešelja, politika devedesetih, sukoba, nazadovanja, politika protiv EU i protiv uređenog sistema, rekla je Mihajlović i istakla da je to sve suprotno politici koju vodi Vlada Srbije i politici za koju se zalaže SNS. Naš put je put ka EU, ne zbog EU nego zbog standarda koji treba da postignemo, istakla je Mihajlović.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić zatražila je od premijera Srbije Aleksandra Vučića da „hitno utiče“ na potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović kako bi povukla svoju izjavu o potpredsedniku Vlade Rusije Dmitriju Rogozinu. Nediplomatska izjava Zorane Mihajlović predstavlja vrhunac nepristojnosti u odnosima prema zvaničnicima Ruske Federacije. Ponašanje potpredsednice Vlade ne sme biti tolerisano, navodi se u pisanoj izjavi Rašković Ivić. Da li je Mihajlović zasmetalo nekoliko istina koje je Rogozin izneo prilikom zvanične posete Srbiji, poput one da Rusija ima negativan odnos prema širenju NATO na Balkanu? Da li joj je zasmetalo to što je rekao da Srbija treba da bude oprezna u usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU i da Srbiji preti opasnost od nekontrolisanog priliva migranata, navodi se u saopštenju. Srbija je zbog stavova Mihajlović u opasnosti da pretrpi ozbiljnu političku štetu, navodi Rašković Ivić.

DJB: Nadmetanje na Balkanu

„Nema ničeg dobronamernog u izjavama visokog predstavnika ruske vlasti, kao što nema nikakvih bratskih ili ljubavnih odnosa među državama, kako to najviši predstavnici vlasti u Srbiji stalno pokušavaju da prikažu kad je u pitanju Ruska Federacija. Odnosi među državama zasnivaju se isključivo na interesu, a sudeći po izjavama Rogozina prethodnih dana, ruski interes je da se, preko leđa Srbije i suprotno interesima Beograda, vojno nadmeće sa NATO paktom na terenu Balkana“, navodi se u saopštenju pokreta Dosta je bilo Saše Radulovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari