Treći sastanak ministara iz regiona koji se održava u Prištini zakazan je za 25. mart, saznaje Danas od izvora u Prištini. Prema saznanjima našeg lista, na njemu će učestvovati šest ministara spoljnih poslova, dok su umesto ministara privrede ovog puta pozvani ministri saobraćaja iz šest zemalja regiona. Tako da bi, umesto ministra privrede Željka Sertića, društvo na Kosovu krajem marta šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću trebalo da pravi ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, ali ona juče nije potvrdila Danasu svoje učešće na tom sastanku.

„Ovog puta odlučeno je da se na sastanak pozovu ministri saobraćaja zbog dogovora okvirnih sporazuma za regionalne projekte u saobraćaju, odnosno konkretizovanja projekata o auto-putevima i železnici. Na sastanku će biti komesar za susedstvo i pregovore o proširenju EU Johanes Han, a sastanak će voditi ministar spoljnih Kosova Hašim Tači. Sve će biti organizovana po gimnih formuli – bez isticanja državnih simbola“, napominje izvor Danasa iz Prištine.

Prvi regionalni sastanak ministara održan je u Berlinu, koji je organizovala nemačka kancelarka Angela Merkel, dok je drugi sastanak održan u oktobru u Beogradu ocenjen kao istorijski. Ministri spoljnih poslova i ekonomije Zapadnog Balkana i visoki zvaničnici Evropske komisije sastali su se tada u Beogradu s ciljem da razmotre programe koji bi mogli da podstaknu privredni rast i privuku privatne investicije u region.

Bez promene stava

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrdio je pre dva dana da će krajem marta u Prištini prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana. „Moja poseta neće imati veze sa statusnim pitanjima i neće značiti promenu stava Srbije po tom pitanju“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari