Naravno da ću nastaviti izvornu politiku DSS ukoliko pobedim 12. oktobra. Srbija treba da bude vojno i politički neutralna, slobodna, nezavisna i pravedno i pravno uređena država.

To prirodno proističe iz osnovnih demokratskih političkih načela DSS zasnovanih na ideji Borislava Pekića da su nacionalno i demokratsko dve šine istog koloseka, kaže za Danas Miloš Aligrudić, odgovarajući na naše pitanje da li će nastaviti izvornu politiku stranke.

Kako vidite saradnju sa EU?

– Srbija treba to da čini poput Norveške, Švajcarske i Islanda. Moramo u svoje zakonodavstvo ugraditi sve standarde i procedure koje omogućuju ekonomsku, kulturnu, naučnu i tehnološku saradnju, ali sačuvati punu nezavisnost u unutrašnjoj i spoljnoj politici. Pri tome je potrebno da zakoni budu u skladu i sa našim potrebama i interesima. Cilj je modernizacija Srbije, a sredstvo je politička neutralnost, odnosno samostalnost.

Ko bi vam bili partneri ukoliko na sledećim izborima pređete cenzus – SNS, DS? Da li ste za formiranje koalicije desnog centra?

– DSS treba da ponovo bude stožer okupljanja za rodoljube i demokratski opredeljene. Na nacionalnom nivou, DSS može biti u koaliciji sa onima koji su spremni da preispitaju pogrešnu evrofanatičnu politiku. Dolazi vreme kada će morati otvoreno da kažu građanima da je put u EU zatvoren. Jačanje desnog centra je dobra politička sudbina za Srbiju. Da bi ideju širili, prvo treba da razgovaramo sa onima sa kojima se danas slažemo, ali i da čuvamo naš politički kapital za široke saveze u budućnosti. Narodu je jedino bilo bolje kada je DSS bila na vlasti.

Vaš protivkandidat se zalaže za politiku okretanja ka istoku i Rusiji?

– Srbija mora da sarađuje sa svima i da u tome bude potpuno slobodna. Najnoviji događaji u Evropi, u prvom redu odnosi između EU i Rusije, pokazuju da je neutralnost za Srbiju najbolji put. Rusija poštuje celovitost Srbije i sa Rusijom moramo sarađivati. Međutim, svrstavanje uz bilo koji vojni ili politički blok, zapadni ili istočni, ne bi bilo dobro za Srbiju, a po sebi ne bi doprinelo unapređivanju odnosa između Srbije i Rusije. Nezavisnost i sloboda Srbije, jedina su garancija dobrih odnosa sa Rusijom.

Šta je Koštunica za vas?

– Vojislav Koštunica je veliki državnik, velika istorijska ličnost i baš zbog toga njegovo delo mora da nastavi da živi. On je jedini političar modernog doba koji je bio saboran i objedinio sve snage za donošenje Ustava koji čuva državu. Niko ne bi bio srećniji od Vojislava Koštunice da vidi snažnu DSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari