Ministar pravde Nikola Selaković morao bi da reaguje i kazni službenika Nikolu Savića, koji je u utorak, 12. marta, kada je obeležavana desetogodišnjica od ubistva Zorana Đinđića, postavio na svoj Fejsbuk profil fotografiju snajpera iz kojeg su ispaljeni hici u premijera. To za Danas kažu Snežana Malović, bivša ministarka pravde, i Rajko Danilović, advokat porodice Đinđić.


U Ministarstvu pravde našem listu je rečeno da će ispitati da li je u konkretnom slučaju prekršen Kodeks ponašanja državnih službenika i da će reagovati u skladu sa zakonom. Prema saznanjima Danasa, Savić je u Ministarstvu pravde „na praksi“ i radi na osnovu ugovora o delu.

Snežana Malović, koja je i članica Predsedništva DS, u izjavi za naš list osuđuje takvu vrstu iskazivanja političkih stavova, naročito na dan kada se obeležava 10. godišnjica ubistva premijera, a kada je bol porodice i javnosti najintenzivniji.

– To se sve dešava u danu kada cela Srbija postavlja otvoreno pitanje gde smo nakon gubitka takvog čoveka i idemo li u pravcu koji je dobar za Srbiju. Ukoliko premisa o odnosu aktuelne vlasti prema Zoranu Đinđiću nije tačna, onda bi pojedinci, eksponenti te vlasti koji preduzimaju ovakve aktivnosti, morali da budu izopšteni kako ne bi unosili zabunu u javnosti o tome kakav je odnos vlasti, a naročito službenika Ministarstva pravde, prema ubistvu premijera. Ova osoba počela je da radi po ugovoru o delu nakon formiranja ove vlade. Smatram da ministar pravde treba odmah da reaguje – ističe Malovićeva.

Rajko Danilović za Danas navodi da odgovornost osobe koja je ovo uradila postoji, bez obzira što se slika pojavila na privatnom profilu na društvenoj mreži.

– Stiče se utisak kao da postoji želja nekih ljudi za propagiranjem zločina. Ministar pravde mora da kazni tu osobu i to bi bila disciplinska moralna odgovornost, jer je načinjena rđava usluga Ministarstvu koje pretenduje da dobro radi – kaže Danilović.

Prema njegovim rečima, za sada odgovornosti Selakovića nema, jer on ne može da kontroliše šta rade svi u Ministarstvu, ali dodaje da u slučaju da ministar ne preduzme mere može snositi moralnu i političku odgovornost za nečinjenje.

Na niz pitanja koje je Danas uputio Ministarstvu pravde o tome da li će Nikola Savić biti kažnjen i na koji način dobili smo odgovor da ovo ministarstvo „osuđuje svako nedolično ponašanje zaposlenih u Ministarstvu, posebno kada je u pitanju nepoštovanje bivših i sadašnjih predstavnika državnih institucija, kao i nosilaca državnih funkcija“.

„Službenici koji rade u državnim institucijama moraju biti svesni odgovornosti koju nose i da njihovo ponašanje u javnosti nosi sliku i institucije u kojoj su zaposleni. U ekspanziji savremenih sredstava komunikacija, mora se imati na umu da društvene mreže imaju isti značaj i težinu kao i ostali kanali komunikacija sa javnošću“, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari