Izjava ministarke energetike u ostavci i potpredsednice Srpske napredne stranke Zorane Mihajlović da Danas kriminalizuje SNS predstavlja klasičan primer pritiska vlasti na medije i slobodu govora, saglasni su sagovornici Danasa.

Gostujući u „Jutarnjem programu“ TV Pink, Mihajlovićeva je juče rekla da se protiv SNS vodi prljava kampanja u smislu da postoje kupljeni mediji. Ona je navela da je „u dnevnim novinama, počev od Blica, Danasa, Naših novina i drugih, prema načinu na koji plasiraju informacije, ispada da je SNS kriminalizovana, ali da, naprotiv, nije tako“.

Zorana Mihajlović juče nije želela da odgovori na pitanja Danasa na osnovu čega tvrdi da naš list radi na kriminalizaciji njene stranke, na koje tekstove tačno misli kada to tvrdi, da li smatra da su takve izjave pritisak na medije usred izborne kampanje, kao i da li misli da je takvo ponašanje demokratsko, evropsko i fer.

U Ministarstvu kulture i informisanja Vlade Srbije naišli smo na ćutanje nadležnih od kojih smo tražili komentar na ponašanje članice te vlade. Ćute i u Udruženju novinara Srbije (UNS), ali ima ko slobodno govori.

„Rado čitam Danas. Na medijskoj sceni Danas je skoro pa incident, jer je novina koja se, zamislite, bavi novinarstvom a ne propagandom. Nisam primetila da Danas bilo koga kriminalizuje, ali ako je SNS toliko osetljiva na javni govor, kako je moguće da nisu primetili zapomaganje o kriminalizaciji koje stiže iz Demokratske stranke“, ocenjuje za Danas ugledna novinarka Danica Vučenić, autorka emisije „Jedan na jedan“ na RTV Vojvodine.

Odgovarajući na pitanje da li bi se izjava ministarke Mihajlović mogla protumačiti kao pritisak na medije, Vučenićeva kaže da je to pojava koja je postala normalno stanje. „Pritisci na medije nisu incident već pojava. Međutim, za mene nije ključno pitanje da li je nešto što se dešava pritisak na medije, za mene je ključno pitanje da definišemo prvo ko su mediji u zemlji, a onda kada to uradimo, da se zapitamo zašto mi novinari dopuštamo da budemo u ulozi bubašvaba, a ne novinara. Dakle, zašto dopuštamo pritiske, zbog čega im se ne odupiremo“, zaključuje Danica Vučenić.

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, ocenjuje za Danas da „nikada nije primetio da Danas kriminalizuje neku političku stranku niti bilo koga“. „To bi bila opasna krivična radnja, ukoliko bi neki list to radio. Ništa slično nisam primetio, upravo sam suprotno primetio, a to je da Danas dosta odmereno piše o političkoj sceni i strankama“, ističe Goati.

Prema njegovim rečima, takva izjava jednog nosioca javne funkcije je opasna. „Opasno je da neko daje sebi za pravo da ocenjuje i žestoko kritikuje medije, bez navođenja konkretnih dokaza. Nosioci izvršne vlasti ne smeju sebi to da dopuste. Sumnjati da neko nekoga kriminalizuje je nešto dosta ozbiljno, to je krivično odgovorna izjava. Ne znam šta će Danas da uradi, ali ne isključujem mogućnost da se ovaj slučaj reši sudskim putem“, ukazao je Vladimir Goati.

Prema rečima Dinka Gruhonjića, predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine, „potpuno je jasno da je želja SNS, kao i prethodne vlasti, uostalom, da potpuno pokori sve medije, u čemu bivši radikali imaju debelog iskustva“. „Upravo su njihovi čelni ljudi, a pre svih Aleksandar Vučić, bili među autorima i sprovodiocima najdrakonskijeg zakona o medijima koji je ikad donet na tlu moderne Evrope. Ne čude me, dakle, tako teške reči Zorane Mihajlović, koja je, ipak, potpredsednica svog predsednika“, ocenio je Dinko Gruhonjić, koji smatra da je Danas jedan od retkih medija „koji se trudi da izgleda kao prave novine“.

„Bilo bi lepo da gospoda iz SNS, kada već govore o kriminalizaciji medija, progovore o tabloidima i načinima na koje to funkcioniše. Kada je reč o kriminalizaciji, SNS bi trebalo da pogleda u svoje dvorište, pa da onda deli lekcije za ono malo preostalih medija u Srbiji koji misle svojom glavom, poput Danasa“, smatra Dinko Gruhonjić.

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, za Danas kaže da je „čudno da je u fokusu gospođe Mihajlović Danas, za koji se najmanje može reći da kriminalizuje bilo koga, pa i SNS, a da su van njenog fokusa ostali mediji koji se mesecima bave kriminalizacijom prvenstveno političkih protivnika naprednjaka“.“Tu pre svega mislim na tabloide koji već duže vreme stavljaju na stub srama sve one koji nisu na istoj strani političkog delovanja sa SNS“, navodi Obradović.

Predsednik NUNS je ocenio da se „ovakvim izjavama pokušava utišati i ono malo kritičkog javnog mnjenja u Srbiji“, kao i da je postupak Zorane Mihajlović „klasičan primer pritiska na medije i pokušaj da se utiče na uređivačku politiku medija koji nisu po volji vlasti ili gospođi Mihajlović lično“.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar, za Danas kaže da je više nego očigledno da SNS, direktno preko svojih funkcionera i indirektno preko svojih medija, kriminalizuje sve koji se usude da kažu i najblažu reč kritike njih kao stranke, „a ne daj bože Aleksandra Vučića“.

„Takav odnos prema malobrojnim medijima u kojima se može čuti kritička reč potvrđuje paranoju, a potera za neprijateljem se širi na medije, malobrojne pojedince i TV emisije u kojima se ne pevaju slavopojke o SNS i njihovom lideru. To ne da može da se tumači, nego je udžbenički primer bahatog i brutalnog pritiska na medije i istovremeno nagoveštaj onoga što nas tek čeka u daljoj kampanji, a verovatno i posle nje“, zaključio je Đorđe Vukadinović.

(O „slučaju“ ministarke u ostavci i na stranama „Izborne groznice“ I i III)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari