Vlada Srbije formirala je juče tim koji će izraditi akcioni plan primene briselskog sporazuma Beograda i Prištine, na čijem je čelu generalni sekretar vlade Veljko Odalović. U 12. tački sporazuma, inače, navodi se da će plan implementacije sporazuma biti završen do petka 26. aprila, a, kako Danas saznaje, skoro sva ministarstva i druge državne institucije odredile su po nekoliko predstavnika iz svojih redova koji će učestvovati u tom procesu.

U MUP Srbije nam je potvrđeno da je formiran tim iz tog ministarstva, čiji će članovi biti pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Željko Kojić, zamenik direktora policije Branislav Mitrović i načelnik Uprave policije Mladen Kuribak.

Kako Danas nezvanično saznaje, u akcionom planu trebalo bi da se odrede rokovi za početak primene sporazuma, ali i rokovi realizacije svake od 15 tačaka tog dokumenta. Takođe, bi trebalo da budu utvrđena i ovlašćenja nadzorne komisije, razrada pojedinih tačaka sporazuma, kao i princip „transparentnog finansiranja“.

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton Maja Kocijančić nije juče imala informacije o tome kada bi se mogao očekivati plan primene briselskog sporazuma, niti šta će se njime sve urediti. Ipak, ona ističe za Danas da su „u toku“ razgovori o formiranju komisije koja će nadgledati primenu briselskog sporazuma, a koja će biti zajedničko telo sastavljeno od predstavnika Beograda, Prištine i EU.

Beogradski mediji, inače, juče su objavili da će se razgovori Beograda i Prištine uskoro nastaviti u Briselu u kabinetu Eštonove, a biće posvećeni upravo primeni sporazuma o normalizaciji odnosa.

Glavni urednik prištinskog lista Koha ditore Agron Bajrami kaže za Danas da će najteže biti primenjenidelovi sporazuma koje se direktno tiču severa Kosova. „Tu pre svega mislim na tačku koja govori o održavanju lokalnih izbora na severu i o stvaranju lokalne vlasti u okvirima kosovskih zakona. To će, sudeći po trenutnoj situaciji, biti najteži deo“, napominje Bajrami.

On dodaje da je evidentno da se mnogo toga od ranije usaglašenih „tehničkih“ dogovora nije realizovalo, pa će i o tome morati da se razgovara. Bajrami ocenjuje da tim, koji treba da se formira, može postati stalno telo koje će nadgledati primenu svih dogovora, onih koji su postignuti i onih koji tek treba da se postignu.

U susret primeni sporazuma, državni sekretar MUP Srbije Vladimir Božović rekao je juče da dogovor Beograda i Prištine za policiju znači formiranje regionalnog centra policije na severu Kosova. „Regionalni komandant policije na severu Kosova će zajedno sa četvoricom komandira i celom policijom preduzimati mere u borbi protiv organizovanog kriminala“, rekao je Božović.

I ministar pravde Nikola Selaković komentarisao je juče sporazum, za koji je rekao da se njime jasno definiše da će u sudovima i tužilaštvima biti Srbi koji će suditi po zakonima Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari