Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke primio je juče u 13 časova telefonski poziv šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića da prisustvuje konsultacijama specijalnih „kosovskih“ izaslanika predsednika Srbije Borisa Tadića, u 15 časova u zgradi Ministarstva spoljnih poslova, rečeno je Danasu u vrhu SNS.

Međutim, u Ministarstvu spoljnih poslova demantuju da je Jeremić zvao telefonom lidera „naprednjaka“, odnosno da je uputio poziv Nikoliću da prisustvuje konsultacijama specijalnih izaslanika, tvrdeći da „predsednik SNS juče nije kročio u zgradu Ministarstva“.

Na pitanje da li je uopšte bilo sastanka specijalnih izaslanika predsednika Srbije juče u 15 časova u zgradi Ministarstva spoljnih poslova, rečeno nam je da se ti sastanci neprestano odvijaju i da „nisu važni ti detalji, već ono što se namerava postići slanjem specijalnih izaslanika u svet“. Istovremeno, u tom Ministarstvu nisu želeli da otkriju ko su sve izaslanici predsednika Srbije, ističući da osim što nije običaj u diplomatskim aktivnostima otkrivanje njihovog identiteta, to i nije bitno u odnosu na nacionalni interes koji se namerava postići.

U načelu, reč je o diplomatama, pojedinim ministrima, bivšim i sadašnjim ambasadorima, uopšte „ljudima od ugleda“, koji koji bi trebalo da iskoriste reputaciju koji uživaju u pojedinim zemljama u ostvarenju dva cilja srpske spoljne politike: sprečavanje talasa priznanja nezavisnosti Kosova posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde i dobijanje podrške za srpski predlog rezolucije Generalne skupštine UN kojom bi se pozvalo na nove pregovore Beograda i Prištine.

Kako saznajemo, u stranci „naprednjaka“ nisu bili svi oduševljeni odlukom svog lidera. Poslanici SNS glasali su, uprkos očekivanjima i oštrim kritikama koje su upućivali tokom dvanaestočasovne vanredne sednice Skupštine, za vladin predlog dokumenta o mišljenju Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti privremenih institucija Kosova i Metohije i nastavku aktivnosti Srbije u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Pre nego što je saopštio da je Vlada Srbije prihvatila samo tri amandmana SNS na predloženi tekst, Jeremić je više puta sa skupštinske govornice pozvao predstavnike opozicionih stranaka, pre svih, Nikolića, kao lidera najjače opozicione partije, da postane izaslanik predsednika Srbije koji će u zemljama u kojima uživa ugled tražiti da ne priznaju kosovsku nezavisnost.

Jeremić je taj javni poziv uputio lično i Čedomiru Jovanoviću, lideru LDP, koji mu je replicirao da bi trebalo da „pazi šta priča“, budući da prenos vanredne sednice o Kosovu prate mnogi značajni faktori na međunarodnoj sceni, a šef srpske diplomatije poziva čoveka, koji je „vest kada otputuje u Brisel, da predstavlja Srbiju u svetu“.

Predstavnici vlasti, od kada je zvanično objavljeno mišljenje MSP o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti, učestalo upozoravaju da se 55 država sveta nalazi vrlo blizu priznavanja nezavisnosti Kosova. Zbog toga su navodno i oformili taj tim specijalnih izaslanika koji su već počeli putovanja u 55 država sveta, na svim kontinentima, i pokušavaju da spreče nameru o priznanju Kosova.

Među pomenutih 55 zemalja veliki je broj onih iz Južne Amerike, Centralne Amerike i Kariba, Afrike i Azije, koje su pod snažnim uticajem SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, i gde je pre svih Stejt department počeo akciju „prijateljskih ubeđivanja“, precizirali su sagovornici Danasa iz državnog vrha.

U isto vreme, tvrde srpski zvaničnici, intenziviraće se zalaganja Ruske Federacije i Kine za interese Srbije. Naši sagovornici tvrde da su Moskva i Peking spremni, ne samo da podrže predlog rezolucije u GS UN kojom bi se pozvalo na razgovore Beograda i Prištine o statusu, već i da pokušaju da utiču da takav predlog dobije većinsku podršku u GS UN.

„Običaj“ u korist Srbije

Debata u Generalnoj skupštini UN biće ubrzo uskoro zakazana, nakon što prosleđeno mišljenje suda bude prevedeno na sve službene jezike UN. Nakon toga predsednik Generalne skupštine UN zakazaće datum za Skupštinu. Običaj je u Generalnoj skupštini UN da zemlja koja je inicirala sudski proces, bude ta koja će predložiti tekst zaključaka rezolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari