Delovanje Vlade Srbije u poslednjoj godini mandata u potpunosti će zavisiti od stranačkih centrala i kabineta, u kojim će se donositi i operativne odluke, a ne samo one od strateškog značaja, kako bi trebalo da bude slučaj. Izlaskom Mlađana Dinkića iz vlade, može se očekivati da će G17 plus početi da se ponaša na način koji je do pre koji dan oštro kritikovala, krenuće putem Demokratske stranke i donošenje odluka u značajnoj meri izmestiti iz Nemanjine 11, tako da će se ministri svesti na puke izvršioce odluka donetih na drugom mestu.


Kao što je javna tajna da se mnogi potezi predstavnika DS u vladi povlače, po uzoru na pozorište marioneta, iz Krunske ulice i Andrićevog venca, sada će poslanički klub G17 plus u Skupštini Srbije, gde će šefovati Dinkić, kao i sedište te stranke na Trgu Republike, biti „komandna mesta“ odakle će se upravljati. Ministri će samo glumiti vlast. Najverovatnije budući ministar ekonomije Nebojša Ćirić izvršavaće naloge Mlađana Dinkića, a kandidat za ministra za NIP Miroslav Čučković biće podređen dosadašnjoj ministarki Verici Kalanović. Zapravo, iz vrha G17 plus u vladi će ostati samo Snežana Samardžić Marković, dok će se svi ostali funkcioneri koji u stranci imaju najveći autoritet, od Dinkića i Kalanovićeve do Suzane Grubješić i Vladimira Ilića, skoncentrisati u parlamentu. A, setimo se, velika sala Narodne skupštine je, zahvaljujući direktnim TV prenosima, idealna pozornica kako za (polu)opoziciono delovanje, tako i za ulazak u izbornu kampanju.

Izuzetak predstavlja SPS, čiji su predsednik Ivica Dačić i potpredsednici Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić članovi vlade i koji, šta god mislili o rezultatima njihovog rada u resorima prosvete i infrastrukture, imaju dovoljno snažno političko zaleđe da samostalno odlučuju. Za lokalne prilike neuobičajen je i status Dragana Šutanovca koji se, zahvaljujući nesumnjivim uspesima u vođenju Ministarstva odbrane i vremenom izgrađenim autoritetom unutar stranke, izborio za najveću moguću autonomiju.

Prema saznanjima Danasa iz više izvora u vladajućoj koaliciji, kritike Dinkića i ostalih funkcionera G17 zbog, kako kažu, manjka autoriteta premijera Mirka Cvetkovića imale su bar delimičnog efekta. Naime, „spin doktori“ bliski vrhu DS počeli su akciju „pumpanja imidža“ predsednika Vlade Srbije. Sve je počelo njegovim neuobičajeno oštrim reakcijama na zahteve sindikata prosvetnih radnika u štrajku, a završilo se insistiranjem na tome da je on taj koji je odlučio da smeni Dinkića. U pomenutom periodu Cvetković je dao više intervjua s „jakim“ naslovima i prepunih interpunkcijskih znaka uzvika, što je suprotno i njegovoj dosadašnjoj praksi i karakteru. Takođe, iz DS stižu jasni signali da promene na čelu kabineta u Nemanjinoj, u okviru rekonstrukcije vlade, neće biti. Ipak, ništa se neće promeniti. Konce će i dalje vući drugi.

„Politika Vlade Srbije je zbir politika pojedinih ministarstava, koje pripadaju različitim partijama. Proces odlučivanja je jednostavniji kada su ministri lideri stranaka. Kada nisu, onda se oni konsultuju sa svojim centralama za odluke i dozvole za glasanje. Ali, mislim da Dinkić nije mislio na taj „poluformalni“ mehanizam kada je govorio o neformalnim centrima odlučivanja. Pre verujem da se to odnosilo na tajkune i druge interesne grupe, pre svega vezane za finansijske interese. Njegova eventualna pozicija u parlamentu će biti veoma složena zato što ostaje član vladajuće koalicije, pa prema tome i neko ko glasa za predloge vlade koju je kritikovao“, ocenjuje za Danas Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa.

Dereta naglašava da partijski funkcioneri mogu biti stručnjaci za pojedine oblasti, ali i da „nažalost često odlučuju po partijskim interesima, a ne po stručnim kriterijumima“. „Nove politike mogu da sprovode samo nove ličnosti. U tom smislu mislim da Dinkić ostaje problem za vladu, bez obzira gde formalno sedi. Kriza vlade preti da ozbiljno uspori u ovom trenutku zahuktali proces koji vodi ka kandidaturi i pregovorima o prudruživanju. Pitanje Zakona o finansiranju partija će biti važan test koji će pokazati ko je iskreno i ozbiljno spreman da menja postojeće stanje u zemlji“, smatra Dereta.

Vladimir Todorić, izvršni direktor Centra za novu politiku, ističe za Danas da je insistiranje na ekspertskoj ulozi premijera besmislica, s obzirom na to da Srbija nema vladu stručnjaka. „Vlada mora sama da rešava probleme i unutrašnje sporove i to u najkraćem roku, kao i da za to snosi odgovornost. Čim ona mora da čeka da neko iz senke nešto odobri, onda se ne možemo nadati efikasnoj vladi“, upozorava Todorić.

Direktor CNP ocenjuje da Dinkićeva smena nije bila unapred režirana u DS, već da je on svojim kritikama praktično isprovocirao oštru reakciju. „Razrešenje predsednika G17 je bio pokušaj da se zaustave njegovi stalni napadi na DS. Ne verujem da je ovo što imamo sada recept za uspešnu vladu, ali je možda dovoljno da se premosti period do dobijanja statusa kandidata za EU“, zaključuje Todorić.

Šta sledi

Nezvanične informacije da će Nebojša Ilić biti novi ministar ekonomije, a Miroslav Čučković za NIP, i juče su bile aktuelne. Predsedništvo G17 plus trebalo bi danas ili sutra da formalno saopšti ko će „naslediti“ Mlađana Dinkića i Vericu Kalanović na čelu tih resora. Ostavke Dinkića, Kalanovićeve i Tomice Milosavljevića parlament bi trebalo da konstatuje na vanrednom zasedanju u ponedeljak, a novi ministri da budu izabrani početkom marta, u „paketu“ rekonstrukcije vlade. Vlada Srbije juče je razrešila dužnosti državnog sekretara Ministarstva finansija Slobodana Ilića, na predlog premijera Mirka Cvetkovića, zbog javnog sukoba s Dinkićem oko Gorenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari