Premijer Aleksandar Vučić negirao je juče medijske spekulacije da će ministri finansija i privrede Dušan Vujović i Željko Sertić biti smenjeni u okviru rekonstrukcije vlade. Vučić je istakao da je Vujović jedan od njegovih najbližih saradnika, čijim je radom najzadovoljniji.

„Sramota me je i da komentarišem kolika je to neistina“, rekao je Vučić novinarima u Kolubari. Premijer ističe da nema nikakvog smisla da svaki dan negira takve napise, ističući da su i svetski državnici i međunarodne finansijske institucije podržale budžet.

„Ne postoji niko u svetu, niko u zemlji, stručan, koji je rekao nešto protiv budžeta. Nemojte samo da mi kažete da su stručni Šutanovac, Borko Stefanović i Živković sa svojim impresivnim rečnikom. I sada treba da smenjujemo ministra finansija, koji je pokazao svoj reformski kapacitet, i kako i na koji način se bori za zemlju“ rekao je Vučić. Premijer je podsetio da je Vujović i sam rekao da neće ići iz vlade. „Prosto se pitam ko je mogao da izmisli nešto tako“, rekao je Vučić. Za subotu je zakazana konferencija za štampu u Vladi inače, na kojoj će, kako se pretpostavlja, Vučić da govori o radu u prošloj i očekivanjima od Nove godine.

Premijer je u novembru najavio da će rekonstrukcija vlade uslediti u januaru nakon što pogleda šestomesečne izveštaje o radu ministara. Slikovitu izjavu o rekonstrukciji juče je dao šef diplomatije i prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

– Biće rekonstrukcije, zato što to tako premijer Aleksandar Vučić voli… „Mislim da premijer ne zna u ovom trenutku ko će biti promenjen“, izjavio je Dačić juče ujutru gostujući na TV Pink. On je dodao da je premijer u četvrtak o tome govorio na sednici vlade u smislu da će on o tome razmišljati krajem januara ili početkom februara. Ova Dačićeva izjava je tokom dana u parlamentu i kuloarima podstakla spekulacije o tajmingu i mogućoj kadrovskoj vrtešci u Nemanjinoj 11. Konkretnih saznanja međutim nema, a većina izvora tvrdi da u ovom trenutku ni najbliži saradnici premijera Vučića nemaju pouzdane informacije o tome koga od ministara on namerava da zameni. U delu opozicije spekuliše se i dalje o mogućnosti da lider SDS Boris Tadić uđe u Vladu, međutim poslanik ove stranke Marko Đurišić, demantovao je to juče u parlamentu Srbije.

đurišić je rekao novinarima da njegova stranka neće učestvovati u eventualnoj rekonstrukciji vlade, da se u SDS-u o tome nije razgovaralo, a da, koliko mu je poznato, takvih ponuda i nema. Prema njegovoj proceni, do rekonstrukcije vlade će doći na zimu, „kada narod ima manje para zbog smanjenja plata i penzija i povećanja cena od 1. januara“. đurišić je naveo da može da se razgovara na tu temu samo ako postoji spremnost vladajuće većine, pre svega naprednjaka, da se nešto promeni kada je reč o programu vlade. SDS, inače ima u subotu sednicu Glavnog odbora.

– SPS posao oko rekonstrukcije vlade svakako ostavlja Aleksandru Vučiću, jer samo premijer može da analizira, procenjuje i vrednuje rad svakog ministarstva i ministra pojedinačno. I samo premijer može da donese odluku da li su neophodne promene u vladi u nekom narednom periodu, kaže Đorđe Milićević, zamenik šefa poslaničke grupe SPS, napominjući da je njegova stranka zadovoljna onim što je vlada učinila od konstituisanja i onim što su ministri učinili kada je reč o rezultatima vlade u celini.

I poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski smatra da je rekonstrukcija Vlade Srbije pitanje za premijera o kojem će on odlučivati u januaru sledeće godine.

„Rekonstrukcija Vlade Srbije je odgovornost premijera, on najbolje zna kako su radili ministri i daće ocenu svakog od njih. O efektima učinka rada lidera NS Velimira Ilića u Vladi Srbije, kao ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije odlučivaće stranački organi početkom naredne godine“, navela je Filipovski i dodala da mediji nisu shvatili da su ministarstva bez portfelja u Vladi Srbije posebna i da ministri koji ih vode rade isključivo po naređenju i odobrenju drugih ministara. Prema njenim rečima, ministar Ilić nije bio u Majdanpeku u vreme kada je probleme izazvala ledena kiša, što je prouzrokovalo nestanak struje, jer je premijer odredio ministra energetike Aleksandra Antića, kao resornog ministra, da bude u tom gradu.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović smatra da građani neće imati neke velike sreće od rekonstrukcije jer vlada radi loše. On je dodao da se promene ministara čine tolikom brzinom pa je tako u resorima poljoprivrede, ekonomije i finansija promenjeno po pet ministara, a što se tiče kandidata za ministre „klupa sa rezervnim igračima“ je dugačka i dobro zagrejana i da neće faliti kandidata za dalje zamajavanje zemlje.

Mihajlovićeva oštro kritikovala lidera SPS

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da do rekonstrukcije vlade ne dolazi zato što Aleksandar Vučić to voli ili ne voli, već zato što se želi dobiti efikasnija i vrednija vlada. „Mislim da bi Dačić to trebalo da zna budući da je nekada bio premijer“, kaže ona. Pretpostavljam, dodala je, da gospodin Dačić ne bi voleo sa ove pozicije na kojoj se sada nalazi da dođe do bilo kakve promene. Podsetila je da su Vučić, ali i SNS obećali da će vlada raditi vrednije i efikasnije. „Ali dobro je da Vučić vidi šta mu Dačić stvarno misli“, zaključila je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari