Miodrag Rakić, najbliži saradnik lidera Demokratske stranke Borisa Tadića, gotovo sigurno će biti sedmi potpredsednik DS, saznaje Danas iz više izvora u toj stranci. Šanse da će tako biti trenutno su „99 odsto“, a potpuno izvesno biće kada se Rakić i zvanično kandiduje za potpredsedničko mesto.

Ulaskom Miodraga Mikija Rakića u trku za potpredsedničko mesto, kako nam je rečeno, slabi se pozicija budućeg predsednika DS Dragana Đilasa, Tadićeva moć neće biti potpuno oslabljena, a budući zamenik predsednika stranke Bojan Pajtić postaje odlučujući igrač u vrhu demokrata.

Kako sada stvari stoje, Pajtić će ubuduće biti ključan u svim odlukama DS, odnosno užeg Predsedništva koje izmenama Statuta dobija više ovlašćenja, jer nijedna struja neće imati većinu glasova.

Članovi užeg Predsedništva stranke, prema rečima naših sagovornika, biće predsednik (Đilas), zamenik predsednika (Pajtić), potpredsednici (Jovan Marković, Vesna Martinović, Dejan Nikolić, Goran Ćirić, Nataša Vučković i Miodrag Rakić), počasni predsednik (Tadić), predsednik Političkog saveta (najverovatnije i dalje Dragoljub Mićunović), generalni sekretar stranke (Balša Božović), predsednik Izvršnog odbora (Dušan Elezović) i sekretar stranke Tamara Tripić bez prava glasa.

U ovakvoj podeli uloga, Đilas može da računa na svega tri potpuno sigurna glasa – Marković, Nikolić i Božović, a Tadić čak na četiri – Ćirić, Vučkovićeva, Mićunović i Rakić. Đilas time postaje potpuno zavisan od Pajtićeve podrške, koji uz sebe ima Martinovićevu i Elezovića.

Izvori Danasa i dobri poznavaoci prilika u DS objašnjavaju da se može očekivati da će Đilas ubuduće davati veći značaj Vojvodini kako ne bi okrenuo Pajtića protiv sebe.

ŠEF POSLANIKA

Prema saznanjima Danasa, najozbiljniji kandidati za šefa posleničkog kluba DS u Narodnoj skupštini su poslanici Dragan Šutanovac, Milan Marković i Borislav Stefanović. Sa te funkcije sigurno odlazi Dragoljub Mićunović.

Kako nam je rečeno, odluka o prvom čoveku demokrata u parlamentu najverovatnije će biti doneta tek posle Izborne skupštine. U DS ističu da se od demokrata u Skupštini Srbije „mnogo očekuje“ i da osoba koja će im biti šef mora da bude neko ko će se svojim autoritetom nametnuti ostalim članovima poslaničkog kluba.

ŠUTANOVAC U IGRI

Izvori Danasa kažu da će Dragan Šutanovac na Izbornoj skupštini DS biti izabran za člana šireg Predsedništva stranke i da će nakon toga biti kooptiran u uže Predsedništvo. Za to je potrebna saglasnost dve trećine članova užeg Predsedništva.

Ukoliko se demokrate odluče na formiranje vlade u senci, na čijem će čelu biti Dragan Đilas, Šutanovac je „viđen“ za ministra odbrane ili unutrašnjih poslova.

OSTALE IZMENE

Neke od izmena Statuta DS, osim povećanja broja potpredsednika sa pet na sedam, od kojih najmanje 30 odsto moraju biti žene, jesu i uvođenje nove funkcije generalnog sekretara stranke. Kako kažu u DS, to je praksa socijaldemokratski orijentisanih stranaka u EU, a generalni sekretar biće zadužen za sprovođenje politike partije na svim nivoima.

Biće formirano i novo telo, Etički odbor, koji će biti kontrolni i nadzorni organ stranke, odnosno njenih funkcionera. Kako nam je objašnjeno, ovaj organ će sprovoditi „interne partijske istrage na osnovu svake insinuacije, pa i medijskih pisanja, o svakom pogrešnom postupku funkcionera“. Biće oformljen i Savet za saradnju sa sindikatima, a Centar za edukaciju biće ojačan.

Novim Statutom je predviđeno da se Izborna skupština DS organizuje svake četiri godine ili najkasnije 180 dana od izbora na republičkom nivou, bilo predsedničkih bilo parlamentarnih. S obzirom na to da je Izborna skupština DS zakazana za 25. novembar, rok za podnošenje kandidatura ističe 15 dana ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari