Knjiga predstavlja biografiju vremena u kojoj su se našli moja zemlja i moja porodica. Pisala sam u toku 20 godina i iznela mnoge prognoze i naglašavala da će biti mnogo pisaca koji će pisati o tom vremenu. Pročitala sam mnogo takvih tekstova, koji su pisani iz dva pristupa. Jedni su minimizirali svoju ulogu u politici devedesetih, naročito o događajima o kojima se mogu čuti negativne ocene. I time se nudili postoktobarskoj politici. Drugi su hiperstrofirali svoju ulogu kako bi se okitili barem jednim listom lovorovog venca koji pripada mrtvom pobedniku, rekla je Mira Marković, supruga bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, povodom objavljivanja njenih memoara „Bilo je to ovako“ u izdanju kompanije Novosti.


Doduše, reč je o snimljenoj telefonskoj izjavi koja je juče emitovana na promocije njene knjige u prepunoj sali beogradskog Medija centra. Ona je u ovoj formi rekla da je ponašanje tih ljudi nemoralno i da je Slobodan Milošević u Hagu naslutio da će se to desiti i istakao da niko nema pravo da u njegovo ime pominje njegove stavove. „Pozdravite Srbiju!“, time je završila svoju izjavu posvećenu posetiocima promocije knjige.

Bivši predsednik Crne Gore i predsednik Savezne vlade Momir Bulatović, inače profesor Evropskog univerziteta u Beogradu, istakao je na promociji da je ljubav okosnica knjige Mire Marković, ali i čitavog njihovog života. „Redovi poput ovih mogu da nastanu samo od iskrene zaljubljene, pametne i veoma hrabre žene“, rekao je Bulatović, koji se „čuo sa autorom uoči čitanja“. On je ujedno napomenuo i da bi voleo da knjigu pročitaju i „gospoda predsednici“ Vojislav Koštunica, Boris Tadić i Tomislav Nikolić, koji nisu želeli da isprave „nagomilanu nepravdu“ nad njenom porodicom. Međutim, ne veruje da će se to desiti.

Na promociji je o političkoj sudbini Miloševića i njegove porodice govorio i advokat Zdenko Tomanović, koji je rekao da je on „prvi koga je pozvao da dođe u Hag, poslednji advokat koji ga je video živog i jedini koji ga je video mrtvog“. Direktor i glavni urednik Novosti Ratko Dmitrović napomenuo je da je odlučio da objavi ovu knjigu uprkos tome što sa Markovićevom ima različite političke stavove, jer „treba da se čuje šta ona ima da kaže“. On je dodao i da datum izlaska ove knjige nema nikakvu simboliku sa 5. oktobrom i da je knjiga trebalo da izađe i ranije.

Sala u kojoj je promovisana knjiga bila je prepuna posetilaca, mahom starije generacije, a iz publike se tokom promocije mogao čuti mobilni telefon koji je zvonio „Maršala Tita, junačkoga sina…“ Izjava Mire Marković ispraćena je velikim aplauzom prisutnih. Knjiga ima dva toma, od po oko 500 strana, a ilustrovana je porodičnim fotografijama. Autorski honorar za Miru Marković, rekao je Dmitrović, u skladu je sa evropskim standardima o ugovorima.

DS: Svaka čast Vučiću

„Činjenica da se u svim našim knjižarama i kioscima bez ikakve zadrške prodaju knjige Mirjane Marković, Milorada Ulemeka Legije i drugih sličnih ličnosti, a da su gotovo sve knjižare, uz nekoliko izuzetaka, odbile da prodaju knjigu Slaviše Lekića 'Svaka čast Vučiću' govori više o stanju u društvu od bilo koje kritike, analize ili novinskog članka. Očigledno je poruka koju SNS šalje već tri i po godine primljena i u našim knjižarama – svako ko se usudi da misli drugačije, svako ko svoje mišljenje i neslaganje jasno pokazuje može računati na to da će ga stići odmazda režima“, navodi se u jučerašnjem saopštenju DS koje se završava sa „Svaka čast Vučiću“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari