„Građanska Srbija“ nije „Druga Srbija“. „Druga Srbija“ je oznaka za jednu grupu intelektualaca iz 1990-ih koja se zalagala za okončanje rata i mirno rešavanje sukoba na Balkanu, za normalno uređenje zemlje i takozvane evropske vrednosti. Neki su verovatno i danas aktivni, neki su utihnuli, a neki nažalost nisu živi. To je bila levičarska, moralistička grupa ili organizacija.

Serijal

 Povodom najava o okupljanju opozicije, kao i dilema u javnosti šta je uopšte sadašnje opoziciono delovanje, Danas pokreće debatu na temu o političkom poimanju „građanske Srbije“. Naši sagovornici pokušaće da odgovore na pitanja ko su danas zastupnici ideja „građanske Srbije“ i da li je njihov politički prostor na levici ili na desnici. Zatim da li je lider SNS Aleksandar Vučić politički preuzeo te ideje i vrednosti, ali i da li su i kako te ideje i vrednosti neki nosioci „građanske Srbije“ nepovratno kompromitovali.

 

 Ali, „Druga Srbija“ nije cela „Građanska Srbija“, koja bi morala biti mnogo šira, u smislu različitih političkih orijentacija, navodi za Danas Miroslav Prokopijević, profesor ekonomije na Evropskom univerzitetu i naučni savetnik Instituta za evropske studije u Beogradu, odgovarajući na pitanje ko su danas zastupnici ideje „građanske Srbije“.

Prokopijević smatra da „građanska Srbija ne postoji“. Kako precizira, formalno bi to bila mogućnost za levicu, centar i desnicu. „Naravno, sve one bi morale biti građanski orijentisane za delovanje. To bi, nužno, morale biti posebne organizacije, ili više njih u okviru slične političke orijentacije. Možda neki postoje i deluju, ali su retki i ne postoje na sva tri dela spektra“, tvrdi naš sagovornik.

Upitan da li je Aleksandar Vučić politički preuzeo ideje i vrednosti građanske Srbije“, on ponavlja da nema „građanske Srbije“, pa ako je Vučić nešto preuzeo, preuzeo je deo od „Druge Srbije, ponešto od drugih, ali to je dozvoljeno u svakom društvu“.

„Druga Srbija to preuzimanje nije preživela, ali to je njen, a ne Vučićev problem. Niko nema monopol na neku ideju, a ako neka grupa ne može da preživi kada joj vlast preuzme ključne ideje, to znači da ta grupa nije inventivna i snalažljiva“, konstatuje Prokopijević.

Prema mišljenju Miroslava Prokopijevića, nema „savršenog zastupanja neke ideje“. „U onome što ima, ima lošeg zastupanja, pa i prodaje ideja. Ni ljudi iz „Druge Srbije“ nisu anđeli, pa je shvatljivo da su nekim idejama „Druge Srbije“ mogli okrenuti leđa, zbog interesa, promene shvatanja, i tako dalje. Ništa čudno, to se dešava u svakoj grupi ljudi“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari