U vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci smatraju da Vlada Vojvodine i skupštinska većina u pokrajinskom parlamentu nema legitimitet za donošenje i predlaganje ozbiljnih akata kao što je zakon o finansiranju Pokrajine. To za Danas kaže potpredsednik SNS Igor Mirović komentarišući najavu pokrajinskog sekretara za finansije Zorana Radomana da pokrajinska vlada neće više čekati na okupljanje Radne grupe za izradu zakona za finansiranje Vojvodine i da će o predlogu tog zakona Skupština Vojvodine raspravljati već u februaru i uputiti ga republičkom parlamentu.

Mirović kaže da je zakon o finansiranju Vojvodine potreban, ali da je inicijativa zakasnela.

– Imali su prilike tokom vlasti od 14 godina da kreiraju taj zakon. Sada se važnost te inicijative preuveličava jer Vlada Vojvodine nema legitimetet da predlaže tako važna akta, te samim tim inicijativa gubi dublji politički smisao – naveo je Mirović. Na pitanje Danasa da li to znači da SNS u pokrajinskoj skupštini neće podržati taj zakon i neće učestvovati u konsultacijama, ukoliko bude pozvan, on odgovara da iskustvo pokazuje da vladajuće stranke u Vojvodini nisu spremne na saradnju i konsultacije sa opozicijom u Pokrajini.

Upitan da li SNS, s obzirom na to da kao i ostale stranke govori da radi u interesu građana, može da pređe preko političkih prepreka i ipak razgovara sa vladajućim strankama o tako važnom pitanju za građane Vojvodine, on kaže da ne očekuje poziv na konsultacije i da je zato veoma suzdržan i skeptičan kada je reč o novim inicijativama.

U Vojvođanskoj vladi nisu sigurni da li Ministarstvo finansija ima nameru da sa vojvođanskom vladom piše predlog zakona, jer se radna grupa od osnivanja, pre dve godine, sastala samo jednom. U Ministarstvu finansija juče nismo dobili odgovor na pitanje kada će se sastati članovi radne grupe.

U poslaničkom klubu SNS u republičkom parlamentu, gde bi trebalo da bude usvojen ovaj akt, za Danas kažu da će odnos naprednjaka u Skupštini Srbije prema predlogu zakona zavisiti od njegove sadržine koja, kako se navodi, još nije poznata. Navodi se da je Skupština Vojvodine od 2000. do 2012. republičkom parlamentu poslala više desetina zakonskih predloga od kojih je usvojeno samo nekoliko. „Sve što je Skupština Vojvodine u protekle tri godine poslala Narodnoj skupštini je usvojeno. To govori o odnosu SNS prema pokrajinskom parlamentu“, kažu za naš list u klupu naprednjaka.

Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, jedne od vladajućih stranaka u Vojvodini, za naš list kaže da konsultacije, koliko je njemu poznato još nisu počele, i da će redosled koraka do usvajanja zakona u pokrajinskoj skupštini biti takav da će najpre Vlada Vojvodine napraviti nacrt zakona koji bi trebalo da ide prvo strankama na usvajanje, ali i opoziciji radi postizanja što šireg konsenzusa.

U DS smatraju da bi usvajanjem zakona bila ispoštovana ustavna obaveza, unapredio bi se privredni život Vojvodine, finansiranje iz pokrajinskog budžeta bi bilo izvesnije.

Pokrajinski sekretar je dodao i da republička vlada traži poštovanje Ustava, a da, kada to traži Pokrajina putem predloga, amandmana ili obraćanja Ustavnom sudu, ostaje uskraćena za odgovore.

Platforma čeka dve godine

Skupština Vojvodine je pre dve godine usvojila Platformu za finansiranje Vojvodine, koju su osporavale, prema pisanju medija, pre svega SNS, ali i druge stranke opozicije, s obrazloženjem da predviđa „cepanje poreskog sistema Srbije“. Ovaj zakon na usvajanje čeka već sedam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari