Igor Mirović, potpredsednik SNS, izvinio se javnosti i predsedniku DS Bojanu Pajtiću. On se nada da će DS i njen lider smoći snage da prestanu sa uvredama na njegov račun. U DS kažu da ovo nije stvar ličnog izvinjenja i uvrede i da očekuju da nadležni organi reaguju po službenoj dužnosti.

„Svestan sam da je moja dužnost da stoički podnosim uvrede i da na njih samo odgovaram iznoseći vrednosne sudove. Zbog toga se iskreno izvinjavam svima koje su moje reči povredile, a posebno Bojanu Pajtiću jer sam izjavama, za trenutak, počeo da ličim na njega iako mi to nije namera“, naveo je Mirović, koji je Pajtića nazvao „umobolnikom i psihopatom“ koji je na čelu „zločinačkog udruženja“.

On kaže da je, iako je duže vreme izložen teškim uvredama od strane Pajtića i DS, uključujući i poslednju koju su mi uputili u zvaničnom saopštenju, upotrebio u odgovoru prejake reči koje nikada ranije u svom političkom delovanju nije koristio.

Aleksandra Jerkov, portparolka DS, za Danas kaže da ovde nije stvar ličnog izvinjenja i uvrede.

– Te reči je izgovorio potpredsednik SNS i njih je uputio predsedniku opozicione stranke. Zato je taj događaj opasan i nije reč o ličnim uvredama i izvinjenjima, već o demokratskom dijalogu – navela je Jerkov.

Na pitanje Danasa da li je DS spreman da prihvati izvinjenje i sam se izvini, ona kaže da DS očekuje od nadležnih državnih organa da rade svoj posao i reaguju na tvrdnje demokrata.

Privođenje funkcionera DS Milivoja Vrebalova i bivšeg direktora Fonda za kapitalna ulaganja Momčila Milovića, koje se dogodilo u ponedeljak uveče, izazvalo je novi sukob na relaciji SNS i DS. Demokrate su saopštile da je privedeni Vrebalov samo jedan od pokrajinskih poslanika DS koje je Mirović kontaktirao nudeći im da napuste poslanički klub demokrata u zamenu za novac, različite povlastice i upozoravajući ih na to da može da utiče na pravosudne organe.

Mirović je na to odgovorio da Vrebalovu nikada ništa nije nudio osim što je „upozoravao da milionske pronevere i afere u organizaciji Bojana Pajtića moraju prestati“. On je predsednika DS nazvao „umobolnikom i psihopatom“ koji je na čelu „zločinačkog udruženja“.

Demokrate privođenja Vrebalova i Milovića, koja su se dogodila vrlo kratko nakon što je šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković dva puta priveden u godinu dana, vide kao nastavak pritisaka na pokrajinsku skupštinu i vladu. DS je juče postavio pitanje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću da li policija ima nameru da reaguje i postupi po mnogobrojnim izjavama i dokazima koje su pružili članovi DS i da li ima nameru da proveri i istraži otvorenu komunikaciju, ostavljanje pisanih tragova i sastanke na javnim mestima.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine i lider koalicione SVM u Pokrajini, za Danas kaže da kao predsednik Skupštine ne oseća nikakav pritisak zbog hapšenja funkcionera DS.

– Ne vidim kakve to sve ima veze sa Vladom. Ta refleksna reakcija mi je čudna i neobjašnjiva. Ponajviše što, koliko znam, gospodin Vrebalov nije prvi put saslušan po ovom pitanju. No, u krajnjoj liniji, sve ima veze da svim, ili se bar tako može prikazivati, pa i ovo saslušanje sa Vladom. Ne bih se priključivao onima koji takvu konotaciju traže, vide i priviđaju. A uvlačenje događaja u prostor stranačkog sukobljavanja je generalno neprimereno pa su sve reakcije, kontrareakcije takođe po prirodi stvari neprimerene. Ali ništa to nije novo i plašim se da će i nadalje biti standard u prostoru javnog govora. Valjda je jasno, odavno se ušlo u fazu predizbornog spremanja i pozicioniranja – naveo je Pastor za Danas.

LSV je pozvala na smirivanje strasti na političkoj sceni. U svom saopštenju LSV navodi da vređanju ne sme biti mesta u političkoj komunikaciji bez obzira na sve političke razlike i zbivanja. U LSV podsećaju da ovo nije prvi put da se političkim protivnicima u javnosti upućuju uvrede.

Privođenja

Milivoj Vrebalov, funkcioner DS, bivši gradonačelnik Novog Bečeja, priveden je preksinoć. U istoj akciji uhapšene su još tri osobe zbog sumnje da su izvršile niz malverzacija prilikom adaptacije objekta za decu ometenu u razvoju. Prema nezvaničnim informacijama, Momčilo Milović, takođe iz DS, priveden je zbog istrage oko dogradnje Muzičke škole u Šidu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari