Više desničarskih nevladinih organizacija, uz podršku kompletne opozicije na pokrajinskom nivou, najavilo je za danas u Novom Sadu ulični protest protiv namere vlade premijera Bojana Pajtića da se u Skupštini APV usvoji Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine.


Organizatori mitinga su udruženja Ravnica srpska i Ujedinjena omladina srpska, a poziv pristalicama da izađu na ulicu kako bi se suprotstavili „separatizmu“ pokrajinske vlade, koju predvodi DS, uputili su SNS i DSS. Mitingu će se priključiti, kako je juče objavljeno u Novom Sadu, i pristalice SPS, PUPS, JS i SDPS. Biće upućen zahtev za Pajtićevom ostavkom i raspisivanjem vanrednih izbora za Skupštinu Vojvodine, a opozicione stranke će dovesti svoje aktiviste iz cele Pokrajine.

Protiv zakazivanja sednice Skupštine APV na kojoj bi se usvojila Deklaracija izjasnio se juče i predsednik vojvođanskog parlamenta i lider SVM Ištvan Pastor. On je sa konferencije za novinare apelovao na vladu Bojana Pajtića da bar na neko vreme odustane od insistiranja na hitnom usvajanju Deklaracije, kako bi se stvorili uslovi za kompromis i smirila politička situacija.

Pastor je takođe apelovao na sve politike stranke da se do dogovora dođe u institucijama. „Znamo da su posledice svenarodnih mitinga užasno bolne i dugotrajne“, upozorio je predsednik Skupštine APV, ističući da su burni događaji povodom Deklaracije potvrdili ispravnost njegove odluke da odloži sednicu parlamenta ranije zakazanu za 10. april.

Vlada Vojvodine je, s druge strane, na svom internet sajtu objavila integralan tekst Deklaracije, gde se konstatuje da je vlast u Beogradu povredila ustavna prava i nadležnosti pokrajinskih organa.

„Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije. U tom duhu, autonomija Vojvodine je i Ustavom Srbije uređeno i obezbeđeno pravo na različitost, pri čemu se podrazumeva decentralizacija vlasti, podela nadležnosti i samostalno uređivanje određenih poslova od interesa za građane Pokrajine“, piše u Deklaraciji.

U dokumentu se, između ostalog, navodi da su „nesporazumi“ između republičkih vlasti i Pokrajine „krenuli uzlaznom linijom krajem 2012, a bili su vezani za uređivanje pitanja finansiranja AP Vojvodine“. Ukazuje se na nepoštovanje ustavnih odredbi o finansiranju Vojvodine i podseća na sporenja oko Zakona o budžetskom sistemu Srbije za 2013. godinu, u vezi s kojim je žalba pokrajinskih vlasti stigla do Ustavnog suda, koji se još nije izjasnio.

„S druge strane, republička Vlada, bez konsultacija s pokrajinskim organima, počela je na neustavan način da raspolaže pokrajinskom imovinom. Tako je uredbom, primera radi, značajna imovina čiji je gruntovni vlasnik Pokrajina, bez bilo kakve saglasnosti, protivzakonito ustupljena Gradu Novom Sadu“, piše u Deklaraciji.

U dokumentu se navodi još niz primera gde su aktuelne republičke vlasti, po mišljenju pokrajinske Vlade, grubo prekršile autonomna prava Pokrajine, te se zaključuje da se deklaracijom „konstatuje pojava višestruke povrede ustavnih principa i zakonskih regulativa u odnosu na prava i nadležnosti organa i institucija u AP Vojvodini“ i „pozivaju republički organi i institucije da zajedno s pokrajinskom administracijom i predstavnicima lokalnih samouprava, uz jačanje međusobne saradnje, unaprede nivo poštovanja propisanih procedura, kao i nespornih prava i obaveza“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari