– Okupljanje većeg broja Srba oko ekspoziture Jugobanke u severnom delu Kosovske Mitroviće i otpor bankarskih službenika juče su prekinuli dvosatnu akciju jedinice KPS za borbu protiv privrednog kriminala koja je pokušala da uđe u prostorije ove banke i konfiskuje njenu kompletnu dokumentaciju. Jugobanka na Kosovu i Metohiji nije deo kosovskog bankarskog sistema, obavlja platni promet sa ostatkom Srbije i ima veliki broj klijenata koji preko nje primaju plate.

– Dvojica izvršitelja iz suda u južnog dela Kosovske Mitrovice bez najave su došla u našu zgradu, pozivajući se na sudski nalog. Bez najave, na kaubojski način upali su u naše prostorije, a mi smo se organizovali i odbranili naša radna mesta i egzistenciju naših porodica. Tražili su našu kompletnu dokumentaciju, ali je nismo dali i uz pomoć naroda i naših radnika odbranili smo se. Kako će biti dalje mi ne znamo – izjavio je Ljubiša Popović, izvršni direktor Jugobanke u Kosovskoj Mitrovici, prenose agencije.

Prema njegovim rečima, cilj ove akcije je da se „zatvori Jugobanka koja radi u sistemu Narodne banke Srbije i da ceo sever KiM bude finansijski blokiran“. Popović je o jučerašnjem upadu obavestio guvernerku NB Srbije Jorgovanku Tabaković i Sektor kontrole jer su „izvršitelji upali u platni promet Srbije, jer su hteli da blokiraju sve finansijske institucije, građane i firme koje rade preko Jugobanke“, kao i Kancelariju za KiM Vlade Srbije.

Danasovi izvori u gradskoj upravi nezvanično kažu da su obavešteni da je problem to što Jugobanka nema kosovsku licencu za rad i nije registrovana pri Centralnoj banci Kosova. Na terenu se procenjuje da je jučerašnja akcija KPS pritisak na Jugobanku da se registruje u kosovskom bankarskom sistemu, ali istovremeno i dodatni pritisak i zastrašivanje Srba na severu KiM, jer je isti scenario nedavno primenjen i pri izbacivanju porodice Ilić iz kuće u centru Kosovske Mitrovice zato što je Albanac na sudskom sporu u kom Ilići nisu učestvovali postao vlasnik objekta.

Pripadnici specijalne jedinice Rosa juče su upali i u ekspozituru Jugobanke u Gračanici, nezvanično je potvrđeno Danasu. Izvori našeg lista kažu da je KPS odneo svu dokumentaciju gračaničke ekspoziture Jugobanke, dok pojedini kosovski mediji izveštavaju da su „inspektori Centralne banke Kosova juče ujutru u pratnji policije odneli deo dokumentacije i opreme, a jedan od službenika priveden je i na informativni razgovor“. Iako agencijske vesti i izvori Danasa spekulišu da su prištinske vlasti juče ušle i u Jugobanku u Štrpcu, gradonačelnik opštine Štrpce iz kosovskog sistema lokalne samouprave Bratislav Nikolić negirao je za kossevnet da je KPS sprovela akciju i u ovom mestu.

 

Kancelarija za KiM: Opstrukcija normalizacije odnosa



„Jugobanka“ na KiM deluje u skladu sa svim relevantnim međunarodnim propisima i u okviru finansijskog sistema koji je pod okriljem Republike Srbije i Narodne banke Srbije, pa se svaki neovlašćeni upad u prostorije banke radi kontrolisanja dokumentacije može tumačiti samo kao loš izgovor za izazivanje šire društvene nesigurnosti i nestabilnosti. Svaka blokada rada Jugobanke, jedine srpske banke na KiM, imala bi nesagledive posledice po srpski narod i njegove institucije u Pokrajini. Upad u banku nad kojom Priština nema nikakvu nadležnost nova je u nizu provokacija koje za cilj imaju opstrukciju procesa normalizacije odnosa“, saopšteno je juče iz Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari