Organizacija Hjuman rajts voč pozvala je Evropsku uniju da zahteva od Srbije hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića pre nego što joj dozvoli uspostavljanje tešnjih veza sa Briselom. U pismu šefovima diplomatija EU koji će u ponedeljak u Luksemburgu razmatrati početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU – Srbija, HRW ocenjuje da će EU time pokazati svoju privrženost pravdi.


„Izostanak insistiranja EU na punoj saradnji sa Haškim tribunalom, uključujući izručenje Mladića, umnogome će smanjiti šanse za snošenje pune odgovornosti za genocid u Srebrenici“, navodi se u pismu HRW. Ta organizacija za zaštitu ljudskih prava ocenjuje da „želja Srbije za uspostavljanje tešnjih veza sa EU pruža najbolje izglede da će se Mladiću možda jednog dana suditi“.

Ambasador Španije u Srbiji Injigo de Palasio Espanja izjavio je Tanjugu da se na osnovu za sada raspoloživih informacija može pretpostaviti da će ministri spoljnih poslova EU dati zeleno svetlo za početak ratifikacije SSP sa Srbijom. Ukoliko takva odluka bude donesena, „to će biti ogroman korak napred u procesu integracije Srbije u EU“, istakao je ambasador Španije, zemlje koja 1. jula završava šestomesečno predsedavanje EU.

Ministre inostranih poslova EU će pre rasprave o Zapadnom Balkanu o saradnji zemalja regiona s Haškim sudom izvestiti glavni haški tužilac Serž Bramerc. Đelić očekuje „zeleno svetlo“ za ratifikaciju

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić rekao je da bi šefovi diplomatija 27 država članica EU u ponedeljak trebalo da daju „zeleno svetlo“ za početak ratifikacije SSP, dve godine posle potpisivanja tog dokumenta i pet godina od početka pregovora Beograda i Brisela. „Idemo sa dosta nade da ćemo postati pridružena članica EU. Prema ranijim iskustvima, ratifikacija SSP je proces koji traje godinu do dve, dok je ne završe sve članice EU“, istakao je Đelić. On će 14. i 15. juna boraviti u radnoj poseti Luksemburgu, gde će imati niz bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima, a posetiće i Evropski revizorski sud. Razgovaraće sa ministrom finansija Luksemburga Likom Fridenom i predsednikom Evropske investicione banke Filipom Majstadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari