Nakon celodnevne polemike vlasti i opozicije, natezanja oko amandmana, proceduralnih zamki, obrta i žučne rasprave, poslanici Skupštine Srbije su u noći između subote i nedelje ubedljivom većinom usvojili Rezoluciju o KiM.

Za Rezoluciju je glasalo 175 poslanika a protiv je bilo njih 19. Nije bilo uzdržanih, a dvoje poslanika nije glasalo. Rezoluciju su podržale sve stranke osim DSS, LDP i LSV i samostalnog poslanika Rize Haljimija.

– Ovo je bio jedan tipičan srpski dan. Zadovoljan sam, jer su i vlast i opozicija pronašli zajednički jezik kada je Kosovo u pitanju. Sa mnogo više optimizma očekujem sledeće razgovore, jer će naši pregovarači imati u rukama rezoluciju koju više niko neće smeti da zaboravi. Iza nje stoji jedna ozbiljna platforma koja je ograničava – izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle glasanja. On je u svom izlaganju pred poslanicima poručio da ne sme da izgubi Kosovo jer nije njegovo.

Dan u kome se usvajala jedanaesta rezolucija o KiM, ipak, nije bio baš tipičan srpski dan. U tom danu Karolj Čizik, poslanik LSV, obratio se poslanicima na mađarskom jeziku navodeći da svaka nacija ima svoj Trijanon. A specifičnost dana bilo je to što su pod svodovima zgrade parlamenta po prvi put održane i dve sednice Vlade Srbije. Na drugoj sednici, na insistiranje demokrata, sa platforme za Kosovo koju je predložio predsednik države skinuta je oznaka poverljivosti, što je takođe obeležilo ovaj dan pun obrta.

Platforma za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samoupravljanja u Prištini predviđa da svako rešenje dijaloga Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244 i da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova. Navodi se i da osnovna težnja tokom nastavka razgovora treba da bude postizanje sveobuhvatnog rešenja.

Demokrate su čestitale Vladi na hrabrosti i mogućnosti da čini jasan i efikasan otklon od štetnih politika i predloga, dok DSS nije imao reči hvale, pa je Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS, naveo da „rezolucija ima za cilj samo evropski put Srbije zarad Kosova i da je to pucanj u slepoočnicu“.

I Čedomir Jovanović, lider LDP, kritikovao je višak naknadne pameti i nedostatak vizije vlade, navodeći da se nastavlja „tumaranje”.

I mada je na skupštinskom kolegijumu bilo dogovoreno da sednica „posvećena tako važnoj temi kao što je Kosovo mora da protekne u dostojanstvenoj atmosferi“, atmosfera je ipak bila daleko od dostojanstvene. Polemisali su svi sa svima, a retko ko je birao reči. Jedni druge su optuživali za gubitak Kosova, a čule su se i prozivke ko je koga doveo na vlast i politički održao u životu, ko je izdajnik, ko strani plaćenik. Najčešće izgovorena rečenica bila je „sram vas bilo“.

Reagujući na prozivke poslanika DSS premijer Ivica Dačić rekao je da nikada neće „izdati svoje Kosovo“, ali i da ne može da podrži politiku kolektivnog samoubistva kakvu zagovara DSS.

– Bili ste na čelu Srbije kada je proglašena nezavisnost Kosova i šta ste preduzeli? Održali smo moleban, miting, zapalili ambasade, kioske i zadovoljili srpske nacionalne interese – naveo je Dačić obraćajući se poslanicima DSS. Oni su ga podsetili da samo njima može da zahvali što je izbegao odmazdu 6. oktobra 2000. i što je došao u priliku da se vrati u vlast.

Marko Jakšić, poslanik DSS, predložio je parlamentu da uvede alkotest za poslanike, ali i članove vlade, a Dačić je uzvratio da on ne pije i da mu alkohol nije potreban da bi DSS-u rekao istinu u oči.

Vlast i opozicija složili su se, ipak, u jednom da KiM nije laka i jednostavna tema i da je premijer u pravu kad kaže da je “Kosovo jedna velika misao za srpski narod, bez obzira ko danas trenutno i koliki ima suverenitet na toj teritoriji.

Insistiranje na autonomiji srpskih opština na KiM

Rezolucija o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na KiM predviđa da svi budući dogovori sa Prištinom moraju biti u skladu sa tim dokumentom i u kojoj se insistira na uspostavljanju Autonomne zajednice srpskih opština na KiM. U njemu se između ostalog navodi da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, da će Vlada zahtevati zaštitu svih zajemčenih prava Srbima na KiM, da će predstavnici Srbije kroz pregovore težiti nalaženju sporazumnog i sveobuhvatnog rešenja za KiM kao i da je Srbija spremna da učini dodatne ustupke radi prevladavanja trenutnog stanja u odnosima između srpskog i albanskog naroda, ali ne i one koji bi mogli da dovedu do ugrožavanja njenih državnih i nacionalnih interesa. „Srbija pristupa dijalogu sa PIS u Prištini svesna značaja koji bi postizanje obostrano prihvatljivog rešenja za KiM imalo u kontekstu dalje i ubrzane integracije čitavog regiona Zapadnog Balkana u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari