– Delegacije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju rade na dokumentima o kojima će biti odlučivano danas i sutra na ministarskom samitu OEBS-a u Beogradu, kažu za Danas predstavnici organizatora tog skupa. Prema rečima naših sagovornika, „članovi takozvanih pripremnih komiteta OEBS-a došli su u Beograd sa nacrtima odluka, o kojima se trenutno razmatra“. „Užurbano se radi na dokumentima koji pokrivaju širok spektar tema, od mladih, preko migracija do terorizma. Videćemo šta će biti usvojeno na kraju“, ističu oni.

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić održao je juče niz sastanaka u Kombank areni, koja će u naredna dva dana biti centar okupljanja oko 1.700 predstavnika 57 država-članica OEBS-a i 11 zemalja partnera ove organizacije. On se sreo sa šefovima nezavisnih institucija OEBS-a, uključujući predstavnicu za slobodu medija Dunju Mijatović, visokog komesara za nacionalne manjine Astrid Tors, te direktora Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Mihaela Georga Linka. Dačić se, potom, sastao sa šefovima misija OEBS-a na Zapadnom Balkanu. Bilo je planirano da šef srpske diplomatije u 17 sati i 15 minuta dočeka na Aerodromu Nikola Tesla državnog sekretara SAD Džona Kerija, a pola sata kasnije i ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova. Kako je ranije najavila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima, premijer Aleksandar Vučić trebalo je juče u 18 sati i 45 minuta da se sastane sa američkim državnim sekretarom, nakon razgovora sa šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom. Susret Vučića i Kerija u četiri oka organizovan je u vili Bokeljka, nakon čega su Vučić i Dačić bili domaćini večere za visoke zvanice u starom Generalštabu.

U Beograd je juče u poslepodnevnim satima trebalo da doputuje i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini. Ona je nedavno najavila da će se susresti sa Lavrovim na marginama beogradskog skupa i razgovarati sa njim o borbi protiv Islamske države.

„Srbija je tokom predsedavanja OEBS-u bila nepristrasna i pragmatična“, ocenio je juče generalni sekretar te organizacije Lamberto Zanijer. On je konstatovao da Srbija nije postavila nerealne ciljeve, a delovala je u jednoj veoma podeljenoj sredini. „Moj je osećaj da je Srbija našla ulogu za sebe, a to je uloga dobrog posrednika i cenjenog posrednika između svih strana“, naveo je Zanijer za RTS. Prema njegovim rečima, to očigledno nije bilo prijatno, jer „kad temperatura raste, kada postoje velike podele, biti u sredini nije uvek ugodno, ali je to bilo cenjeno“. Zanijer je rekao i da je veoma dobro sarađivao sa ministrom spoljnih poslova Dačićem i celim srpskim timom.

Ministar Dačić je izjavio da se Srbija pokazala kao „ozbiljan igrač“ koji može da predsedava jednom velikom i složenom organizacijom poput OEBS-a i to u trenutku kada je ona bila suočena sa akutnim problemima poput situacije u Ukrajini, a zatim i migrantskom krizom i terorizmom.

„Bilo je sumnji kako će se Srbija ponašati kao predsedavajući OEBS-u zbog svojih veza sa Rusijom, mnogi su izražavali zabrinutost da li joj je ta uloga potrebna, te kako će se pritisci održavati na Srbiju. Međutim, mi smo se pokazali kao objektivan i pošten posrednik u rešavanju konfliktnih situacija ne samo u Ukrajini, već i na drugim mestima“, rekao je Dačić za TV Pink i istakao da su svi, „od Vankuvera do Vladivostoka“, izrazili veliko zadovoljstvo i zahvalnost i čestitali Srbiji na rezultatima.

Šef srpske diplomatije je potvrdio da se na marginama skupa očekuje niz bilateralnih susreta između učesnika, kao i sa rukovodstvom Srbije, ali nije mogao da potvrdi da li će doći do sastanka šefova diplomatije Rusije i Turske. Ipak, Dačić je kazao da će na skupu sigurno biti razgovarano i o nedavnom rušenju ruskog aviona, kao i o drugim „temama i konfliktima“.

Šef ruske diplomatije izjavio je juče da Ankara traži da se na marginama sastanka OEBS-a u Beogradu sastanu ministri spoljnih poslova Rusije i Turske i da Moskva od toga neće bežati. „Turska strana insistira na organizovanju direktnog susreta s ministrom spoljnih poslova Turske na marginama beogradskog sastanka OEBS-a. Nećemo bežati od toga. Saslušaćemo šta će reći šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, možda nešto novo u poređenju sa tim što je bilo izrečeno javno“, rekao je Lavrov novinarima u Nikoziji, uoči puta u Beograd.

Dobrodošlica u „Areni“

Ministri i drugi šefovi delegacija u Kombank arenu stizaće danas u ranim jutarnjim satima u Kombank arenu, gde će ih dočekivati šef srpske diplomatije, a predviđeno je i zajedničko fotografisanje učesnika skupa. Prvu plenarnu sednicu otvoriće Dačić, koji će dati reč Vučiću, kao predstavniku zemlje domaćina, nakon čega će Dačić u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u održati govor. Prisutnima će se obratiti i predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilke Kanvere, dok će izveštaj podneti generalni sekretar organizacije Lamberto Zanijer. Dačićće predsedavati prvom plenarnom sednicom, planirana je konferencija za novinare ambasadora Volflganga Išingera o završnom izveštaju Panela eminentnih ličnosti OEBS-a, kao i radni ručak za šefove delegacija u Palati Srbija. Prvog dana skupa predviđena je i druga plenarna sednica, razgovori Specijalne posmatračke misije kontakt grupe u Ukrajini, te svečani prijem za članove delegacija, NVO, medije i druge goste sa prigodnim programom u Domu Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari