Očekujem da će Srbija u narednom periodu povećati nivo usaglašenosti spoljne politike sa EU, izjavila je ministarka spoljnih poslova Italije posle sastanka sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem“, čime je otpočela svoju jučerašnju posetu Srbiji.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj u Palati Srbija, poručio da Srbija ima za cilj usaglašavanje svoje spoljne politike sa evropskom, „što znači da ćemo u narednom periodu, do završetka svih tih poglavlja, naročito poglavlja 31, i ići ka tome da ispunimo svoje obaveze“.

Na pitanje novinara da li su Srbiji bili postavljani bilo kakvi ultimatumi na bilo koju temu i da li je bilo pritisaka, ministar Dačić je to odlučno odbacio, ističući da se radi o „normalnom razgovoru i dijalogu“.

Ministarka spoljnih poslova Italije, koja od 1. jula predsedava EU, navela je da glavna dostignuća koja daju Beogradu mogućnost da delotvorno nastavi putem evrointegracije jesu postizanje Briselskog sporazuma Srbije i Kosova, i otvaranje pregovora o pristupanju Srbije EU.

„Što se tiče Italije, realizacija unutrašnjih reformi u Srbiji, nastavak dijaloga s Kosovom, s posebnom ulogom koju Srbija može da ima na planu stabilizacije u toj regiji, od strateškog je značaja. Interes je čitave Evrope da put Srbije ide na odlučan način“, navela je Mogerinijeva. Kako je dodala, to je važno za Evropu i za region, a i za Italiju jer je ona najveći trgovinski partner Srbije, i njen značajan politički partner.

Dačić je naveo da se s ministarkom Mogerini u više susreta na međunarodnim skupovima dogovorio da saradnja Srbije i Italije bude veoma intenzivna i operativna ne samo tokom predsedavanja Italije EU, već i u budućem radu dva ministarstva spoljnih poslova. Dačić je istakao da Srbija smatra Italiju jednim od svojih najvećih prijatelja u Zapadnoj Evropi i da se nada da će, tokom italijanskog predsedavanja Unijom, Srbija dodatno napredovati na putu ka članstvu u EU.

„Mi očekujemo da će, bez obzira na to što u nekim od zemalja EU, a možda i kod samih funkcionera Evropske komisije, postoji neki zamor od proširenja EU, Srbija napredovati u skladu sa svojim zaslugama, odnosno u skladu s onim što bude činila u procesu reformi“, rekao je Dačić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i italijanska zvaničnica konstatovali su da su odnosi dve zemlje prijateljski i veoma bliski. Vučić je na sastanku sa Federikom Mogerini rekao da je Italija jedna od najpouzdanijih partnera Srbije, da je Beograd smatra iskrenim prijateljem i zahvalio na podršci Rima procesu evropskih integracija Srbije. Mogerinijeva je naglasila značaj kontinuiteta prijateljskih odnosa i ukazala da će Italija i dalje podržavati evropsku perspektivu Srbije, kao nastavak dijaloga sa Prištinom.

Dogovoreno je da se zajednička sednica dve vlade održi pre kraja ove godine u Beogradu i da ona bude posvećena pre svega ekonomskim pitanjima i temama iz oblasti energetike. Teme razgovora bile su i situacija u regionu, kao i kriza u Ukrajini. Italijanska zvaničnica se juče sastala i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković i učestvovala na panelu u parlamentu.

Nikolić: Sigurnost investicija

Srbija je dokazala svoju rešenost da jednom za svagda uspostavi sistem koji će od nje stvoriti sigurno mesto za investicije, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa Mogerinijevom. „Sve što smo uradili na putu evrointegracija uradili smo u cilju da naša zemlja postane moderna, uređena država i od tog cilja niko ko Srbiji želi dobro ne sme da odstupi“, rekao je Nikolić. On je dodao da je sadašnja državna administracija dokazala rešenost da Srbiju uvede u EU i da će se to odvijati onim tempom koji Srbija bude usaglasila sa Briselom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari