Premijer Albanije Edi Rama posetiće Srbiju 10 novembra, saopštila je juče Vlada Srbije. Njegov dolazak privobitno planiran za 22. oktobar, odložen je zajedničkim dogovorom Rame i njegovog srpskog kolege i budućeg domaćina Aleksandra Vučića.

Vučić i Rama su, kako je saopšteno, razgovarali juče popodne i saglasili da su incidenti na prošlonedeljnoj utakmici fudbalskih reperezentacija Srbije i Albanije u Beogradu „po svojoj suštini bili veoma nesrećni“ i da „još postoje jasna neslaganja o tome kako je do incidenta došlo“

Dvojica premijera složila su se da je „neophodno nastaviti dijalog i proces započet u Berlinu 28. avgusta, tokom konferencije o Zapadnom Balkanu, koji će omogućiti poboljšanje odnosa dve zemlje, regiona, ali i cele Evrope“. Njihov stav je da je „vreme da okrenu novu stranicu u političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Albanije“.

Vučić je ranije bio najavio da će odluku o Raminoj poseti doneti tokom vikenda. Politički analitičar Dušan Janjić kaže za Danas da dileme o Raminom dolasku zapravo nema – njegova poseta je deo ranijeg dogovora Srbije i Albanije iza kog su stale SAD i EU.

Prema njegovim rečima, odlaganje posete trebalo bi da omogući da se u novembru, ipak, održi trojni sastanak zvaničnikaSrbije, Albanije i Kosova u Beogradu. Ovaj sastanak bio je najpre planiran ze 23. oktobar, ali je otkazan, zbog situacije i pre nego što je poseta premijera Albanije zvanično odložena. Kosovo je na tom sastanku trebalo da predstavljaju ministri spoljnih poslova i ekonomije Enver Hodžaj i Fadilj Ismajli.

Janjić smatra da bi i u novembru trebalo da se odustane od Ramine posete Preševu, jer bi bila kontraproduktivna zbog napetosti izazvanih skandalom na utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije prošle nedelje u Beogradu.

– Ramin dolazak u Beograd važan je ne samo zbog obnavljanja bilateralnih odnosa Srbije i Albanije, nego i kao deo relaksacije u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Odlaganje odluke za vikend bio je Vučićev taktički potez namenjen domaćoj javnosti, pošto je za njega ovo važan ispit na unutrašnjem političkom planu, jer treba imati u vidu činjenicu da je za SAD i EU važan samo u Srbiji popularan Vučić. Nema tu nikakvog ubeđivanja Nemačke ili drugih članica EU, reč je o nužnoj taktici i preispitivanju svih okolnosti – kaže Janjć.

On smatra da događaji na Partizanovom stadionu nisu smetnja Raminoj poseti i da je ona utoliko važnija zato što je skandal na utakmici pokazao i „zabrinjavajuću slabost državnih i bezbedonosnih institucija, ali i narastajuću podršku mladih Albanaca velikoj Albaniji, što zahteva bilateralnu saradnju ne samo Srbije i Albanije, nego i saradnju u regionu“.

Janjić očekuje da će, kao što je bilo najavljeno i za 22. oktobar, teme susreta Vučić-Rama biti: ekonomska saradnja, zaštita prava manjina, kulturno-naučna razmena, borba protiv organizovanog kriminala… On smatra da bi listu trebalo proširiti razgovorima o islamskom ekstremizmu, bezbednosnoj situaciji i razmeni informacija, kao i o Specijalnom sudu za ratne zločine OVK i istrazi u slučaju „Žuta kuća“.

– Kosovo nije tema za susrete srpskih i albanskih zvaničnika, jer je najmanje sporno. Albanija i Srbija nikad nisu bile u teritorijalnom sporu, ideja o velikoj Albaniji nastala je na KiM. Incidenti na stadionu upereni su i protiv Rame, koji je na izborima porazio snage koje podržavaju projekat velike Albanije. Nema razloga da se Tirana u Beogradu tretira drugačije nego 109 država koje su priznale kosovsku nezavisnost, a sa kojima Srbija i dalje održava dobre odnose – naglašava Janjić

On je pre odlaganja posete upozorio da bi eventualno uskraćivanje gostoprimstva Rami, koji je tokom vikenda i preko Si-en-ena poručio da je spreman da dođe, ako ga vlasti u Srbiji prime, imalo šetne posledice i po Vučića i po Srbiju.

– To bi bio početak Vučićevog pada i kapitulacije pred nacionalistima, ali i delom političke javnosti koji želi razgovor o normalizaciju odnosa sa KiM, ali ne prihvata novu kosovsku realnost stvorenu učešćem i Ivice Dačića i Aleksandra Vučića. Ako Rama ne dođe, Beograd bi izgubio poverenje Brisela kao važan faktor mira i bezbednost u regionu, bio bi označen kao izvor nebezbednosti, zaustavila bi se normalizacija odnosa sa Prištinom, što je preduslov za pregovore o pridruživanju Srbije EU, prekinula bi se ekonomska razmena sa Albanijom koja ide preko KiM i ima obim kao naš izvoz u Rusiju, ne bi bilo ništa od investicija za infrastrukturu – nabraja Janjiić.

Prištinski mediji javljali su tokom vikenda da Rama u sredu dolazi u Beograd. On je preko Si-en-ena apelovao da „odnosi Beograda i Tirane ne mogu biti taoci jedne fudbalske utakmice, jer se ušlo u fazu pomirenja“. Izjava je došla pošto su Rama i Vučić preko Tvitera prošlog petka razmenili mišljenja o tome čija je „noćna mora“ velika Albanija.

Šef albanske diplomatije Ditmir Bušati pridodao je preko francuskih medija da je „Albanija spremna da razvija odnose sa Srbijom u novom duhu“ i da ne treba da se „čeka“ još sedam decenija na realizaciju tako važne posete“. Bušati takođe tvrdi da „sport ne može da upravlja diplomatijom“, ali i dalje traži od Beograda da preuzme odgovornost za događaje tokom susreta dve fudbalske reprezentacije. Raminu posetu Beogradu podržao i odlazeći kosovski premijer Hašim Tači, koji je, kako se priča u prištinskim izvorima, od svih lidera kosovskih Albanaca najbliži premijeru Albanije.

Vlada Srbije je, ne pominjući “slučaj“ Rama, saopštila u subotu da je premijer imao „dug i prijateljski telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je izrazila podršku evropskom putu i reformama koje Srbija na tom putu mora da sprovede“. Tema razgovora bila je i regionalna stabilnost, a Vučić je rekao da će „Srbija, bez obzira na incidente koji su se dogodili na fudbalskoj utakmici između reprezentacija Srbije i Albanije, učiniti sve da očuva političku i ekonomsku stabilnost, kako u Srbiji, tako i u celom regionu. Dan ranije premijer Srbije razgovarao je i sa francuskim kolegom Manuelom Valsom o pripremama za Valsovu predstojeću posetu Beogradu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

DSS, JS i Drecun protiv Raminog dolaska

Pre jučerašnjeg dogovora dvojice premijera, protiv Raminog dolaska u Beograd izjasnili su se : funkcioner SNS i predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun, lider JS Dragan Marković Palma i predsednica DSS Sanda Rašković Ivić. Marković je izjavio da „nikada ne bi primio Ramu, jer je to sipanje soli u žive rane srpskih porodica sa KiM“. Sanda Rašković Ivić smatra da „albanski premijer u ovom trenutku nije dobrodošao i apeluje na Vučića da odloži njegovu posetu“.

Okrugli sto o srpsko-albanskoj saradnji

Okrugli sto „Saradnja Albanije i Srbije“, najavljen za 22. oktobar, na kome je glavni govornik trebalo da bude Edi Rama, odlaže se, kao i Ramina poseta, za novembar, potvrdio je za Danas Dušan Janjić. Organizatori skupa su Forum za etničke odnose i Fond za otvoreno društvo. Ideja je da se javnost u Srbiji upozna sa prilikama u Albaniji, pre svega ekonomijom, diplomatijom, javnim i privatnim sektorom, kao i o njenim pogledima na regionalnu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari