Pred današnju sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, Skender Hiseni, kosovski ministar spoljnih poslova zatražio je juče, na sastanku sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, zamenu Rezolucije 1244. Kako se navodi u saopštenju Hisenijevog ministarstva „generalni sekretar UN je rekao da će pitanje zamene Rezolucije biti razmotreno u Savetu bezbednosti“.

 Kosovske vlasti su i ranije tražile ukidanje Unmika, što bi značilo i promenu Rezolucije 1244, za šta je potrebna saglasnost svih stalnih članica SB. Međutim, bez promene stava Rusije i Kine, koje imaju pravo veta, nema garancije da će Kosovo postati članica UN. Hiseni se sa Ki Munom sastao u svojstvu privatnog lica, kao što i nastupa na sednicama SB UN.

U SB UN danas će biti održana sednica, na kojoj će šef Unmika Lamberto Zanijer podneti svoj kvartalni izveštaj o situaciji na Kosovu. Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, predstaviće poziciju Srbije nakon iznošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde.

Savetu bezbednosti od 1. avgusta predsedava Rusija. Srbija očekuje da će njena rezolucija biti stavljena na dnevni red, ali ne isključuje se ni mogućnost da će posle sednice SB uslediti neka vrsta konsultacija, pa i pravljenje nove rezolucije sa EU, tvrde diplomatski izvori.

Pojedini beogradski mediji objavili su juče navodni predlog Srbije za trajno rešenje statusa Kosova pod naslovom „Autonomija od 1 do 100“ koji će, kako se tvrdi, Beograd predložiti zapadnim zemljama. Prema ovom predlogu, kosovskim Albancima biće ponuđeno da sami odluče u kakvim odnosima žele da žive sa Srbijom, da li žele najširu autonomiju ili da budu samostalna država, ali uz uslov: da Srbi sa severa Kosova dobiju isti status. Zvaničnih potvrda o ovakvom planu juče nije bilo.

Azem Vlasi, advokat i politički analitičara iz Prištine očekuje da će današnja sednica biti „pokušaj da se Srbija urazumi, da prestane sa zaoštravanjem i više ne prkosi članicama EU i SB“.

 

Biler od septembra na čelu Kfora

Nemački general Erhard Biler preuzeće u septembru komandu nad međunarodnim snagama Kfor na Kosovu, preneli su nemački mediji. Generalmajor Erhard Biler (54) će kao komandant 10 000 vojnika Kfora iz 30 država zameniti svog sunarodnika, generala Markusa Bentlera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari