Srbija bi mogla da ima problema sa Evropskom unijom zbog toga što se nije priklonila stavu većine evropskih država da se uvedu sankcije Rusiji zbog situacije u Ukrajini, jer EU pretenduje da izvrši pritisak na druge zemlje da se usklade sa njihovom spoljnom politikom, ističe za Danas Vladimir Baranovski, član Ruske akademije nauka i direktor Centra za situacionu analizu, član odbora Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose (IMEMO) i profesor na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose.

Baranovski, koji je bio jedan od učesnika Beogradskog bezbednosnog foruma, ocenjuje da stav Srbije da ne stane ni na jednu stranu povodom situacije u Ukrajini i što se pristupa na jedan kompromisni način „svakako može da ima značajan doprinos“.

Da li će i kako na odnose Srbije i Rusije uticati to što se srpske vlasti nisu odlučile da se priključe sankcijama Rusiji?

– S obzirom na to da je EU uvela sankcije Rusiji, svakako je za rusku stranu dobro kada neka zemlja to ne učini. To u Rusiji sigurno ne posmatraju kao neko veliko dostignuće, ali je politički sigurno značajno.

Prema Vašem mišljenju, šta se Srbiji više isplati – da bude uz EU ili uz Rusiju?

– Kao analitičar, moram da kažem da svaka zemlja koja ima problem da se odluči za određeni pristup mora da najpre vidi koje su prednosti, a koje mane svakog pristupa. Nisam u poziciji da dajem neke preporuke – da li je nešto bolje ili lošije za Srbiju.

Kakve interese Rusija ima od saradnje sa Srbijom?

– Prednosti su ekonomske i političke, i to je očigledno. Za Rusiju je u interesu da ima što više međunarodnih partnera u ekonomskoj saradnji. Ali i politika je bitna, pogotovu sada kada je dosta zemalja protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini. Svakako je dobro za spoljnu politiku Rusije da ima što raznovrsniju saradnju sa zemljama iz različitih delova sveta. Iz tog ugla, Srbija je značajan partner.

Da li bi Vladimir Putin i u kom slučaju želeo ili mogao da utiče na evropski put Srbije?

– Ako bi Vladimir Putin pokušao da ubedi Srbiju da evropske integracije nisu najbolji put za nju, bio bih veoma iznenađen. Ono što bi Putin mogao da uradi jeste da kaže, bez obzira na odluku Srbije, da to neće uticati na odnose Rusije i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari