Buduća Vlada Srbije ne bi trebalo da razmišlja o formiranju novih ministarstava za koja su pokrenute inicijative poslednjih dana, već da više ulaže u te oblasti u okviru postojećih resora, saglasni su sagovornici Danasa. U susret sastavljanju nove vlade, posle izbora 6. maja pokrenute su inicijative za formiranje pet novih ministarstava – građevine, ljudskih prava, visokog obrazovanja i nauke, saobraćaja i porodice.

Iako ocenjuju da vlada ne bi trebalo da ima više od 15 do 17 ministarstava, politički analitičari ocenjuju da će konačan broj resora zavisiti od broja koalicionih partnera koji budu formirali izvršnu vlast. Pregovori o vladi zahtevaju zapravo i nekoliko „dodatnih fotelja“, kako bi se namirili interesi svih političkih partnera, odnosno što bude kompleksniji sastav vladajuće koalicije insistiraće se na većem broju ministarskih funkcija.

Milan Jovanović, profesor FPN, kaže za Danas da će oni koji budu sastavljali vladu čuti sve predloge za nova ministarstva. „Osim tih ideja, sastavljači vlade imaće pred sobom i ideju da vlada bude manja, efikasna i racionalna. Kako će to sve uklopiti, videćemo. Međutim, nije suština u izlasku u susret ovim zahtevima stvaranjem novih ministarstava, nego da vlada bude više posvećena pitanjima obrazovanja, nauke, porodice“, navodi Jovanović.

Ipak, prema njegovoj proceni, u narednom periodu država će biti u budžetskom škripcu, pa je zbog toga bolje da „vladin cilj bude nalaženje novca i ulaganje, a ne formiranje ministarstava i trošenje para na gomilanje administracije“, ocenjuje Jovanović.

Politički analitičar Miodrag Radojević napominje za Danas da uvek postoji nesklad između očekivanja i zahteva javnosti i onoga što je politička realnost. Prema njegovim rečima, u zemljama u tranziciji ministarstva moraju da rade više poslova, a da je od formiranja novih resora mnogo važnije da se vlada bavi stvarima na koje javnost ukazuje.

„Tokom protekle dve ili tri godine imamo zahteve da vlada bude manja, što je i dovelo do njene rekonstrukcije. S druge strane, prilikom formiranja vlade ključna stvar je kako izbalansirati potrebu za političkim uticajem na vlast i broj ministarstava i zato smo uvek imali velike vlade. Sada poruka o štednji mora da krene od vrha“, objašnjava Radojević.

Podsetimo, čelnici SANU, Beogradskog i Novosadskog univerziteta i nacionalnih saveta za visoko obrazovanje i nauku zatražili su da bude formirano ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. To bi, kako veruju, obezbedilo bolju organizaciju, veću efikasnost u radu, kao i objedinjavanje sredstava za visoko obrazovanje i nauku.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta najavili su da će zatražiti formiranje ministarstva za građevinarstvo, kako bi se sprečilo dalje propadanje „te izuzetno važne privredne grane“. Komitet za bezbednost saobraćaja izrazio je očekivanje da će Srbija u novoj vladi ponovo dobiti ministarstvo saobraćaja.

Centar za praktičnu politiku objavio je predlog kojim se predviđa ministarstvo za ljudska prava, ugašeno marta 2011. godine. „Ovo ministarstvo obuhvatilo bi sve nadležnosti iz oblasti ljudskih prava, prava nacionalnih manjina, ugroženih grupa, položaja verskih zajednica i tranzicione pravde”, saopštio je CPP, čiju inicijativu su za sada podržali Nacionalni savet Albanaca i organizacija „Kuća ljudskih prava“.

Takođe, udruženje „Roditelj“ ocenilo je da državne institucije ne pokazuju interesovanje da porodici pruže adekvatnu podršku, zbog čega će inicirati uvođenje posebnog ministarstva. „Porodica zaslužuje sistemsku podršku, koja se neće svesti na socijalnu pomoć“, ističu u ovom udruženju.

Pred raspisivanje izbora u martu, pojedini privrednici su čak napominjali da bi vlada trebalo da formira i ministarstvo industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari