Najnoviji incident u Makedoniji trebalo bi da bude poziv za buđenje kako za makedonsku vladu tako i za međunarodnu zajednicu da u toj zemlji i van nje postoje snage čiji je glavni cilj destabilizacija zemlje, kaže za Danas Vilijam Montgomeri, bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, povodom napada u Kumanovu prošlog vikenda.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 – Od svih zemalja u regionu najkrhkija zemlja i ona sa najviše šansi za ekstremno nasilje je Makedonija. Međunarodna zajednica je bila zadovoljna situacijom u toj zemlji, ignorišući znake upozorenja da postoji „dobrovoljno etničko čišćenje“ koje dodatno deli dve etničke grupe. Najnoviji incident trebalo bi da bude poziv za buđenje kako za makedonsku vladu tako i za međunarodnu zajednicu da u Makedoniji i van nje postoje snage čiji je glavni cilj destabilizacija zemlje – ukazuje Montgomeri.

 Prema rečima čelnih ljudi policije, građani Srbije nemaju razloga za brigu. „Srbija već mesecima kontinuirano radi na podizanju borbene gotovosti policije i vojske za izazove terorizma. Sa jakim policijskim snagama bićemo prisutni u svakom delu zemlje gde bi moglo doći do ugrožavanja“, rekao je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, novinarima u Palati Srbija. On tvrdi da Srbija to neće dozvoliti na svojoj teritoriji. Prema njegovim rečima, policija je u ovom trenutku u Kopnenoj zoni bezbednosti i na granici sa Makedonijom, ali je spremna za dejstvo, kako kaže, u svakom delu Srbije.

Stefanović je rekao da izazovi terorizma nisu jednostavni i da su retke informacije koje govore da li će se nešto dogoditi na određenom mestu u određeno vreme, već je, prema njegovim rečima, terorizam nešto što stalno traje i za šta državni organi moraju da budu stalno spremni.

„Očekujemo te izazove u narednom periodu i nažalost ne možemo da kažemo da će terorizam obići ovaj region, što se pokazalo u Makedoniji i Republici Srpskoj“, naveo je Stefanović. On je istakao da na ta upozorenja vojska i policija moraju biti spremne.

„Bila je složena situacija u Kumanovu, i nije je bilo lako rešiti, ali nije na meni već na makedonskim bezbednosnim organima da analiziraju šta su bili uzroci ove terorističke akcije, koja je zahtevala oštar odgovor države“, rekao je Stefanović.

I direktor policije Milorad Veljović i direktor Vojnobezbednosne agencije Petar Cvetković su poručili da su svi građani Srbije bezbedni, da je Srbija u ovom trenutku bezbedna zemlja i da se u potpunosti kontroliše situacija. Cvetković je gostujući na TV Pink naveo da građani mogu da budu spokojni, bezbedni, jer službe bezbednosti, vojska, policija, država, preduzimaju sve potrebne mere.

Situacija u Kumanovu odrazila se i na region. Specijalne jedinice kosovske policije „Rosu“ raspoređene su u nedelju u ponoć na granici sa Makedonijom nakon informacija da je nekoliko građana Kosova učestvovalo u sukobima, javila je TV Kohavižn.

Kako javljaju izveštači sa lica mesta, situacija u kumanovskom naselju Divo, poprištu sukoba, juče se vratila u normalu. Deo naselja u kome žive pretežno Albanci i juče je bio bez struje. Sud u Skoplju odredio je pritvor za 30 osoba koje su prekjuče uhapšeni nakon dvodnevnog pružanja otpora pripadnicima policije. Makedonski mediji javljaju da su 18 uhapšenih sa Kosova i da su neki od njih poznati kao telohranitelji kosovskih političara. U Makedoniji je juče bio dan žalosti.

Zaev: Kad su znali, šta su čekali

Lider opozicionog SSDM Zoran Zaev rekao je da ima dokaze da je makedonska vlast znala za kriminalnu grupu od septembra 2013. i odgovorna je što ništa nije preduzela da spreči njeno infiltriranje i naoružavanje. Ovu izjavu Zaev je dao za televiziju Alsat koja emituje program na albanskom i makedonskom jeziku i rado je gledana među opozicionim intelektualcima u Makedoniji. Ta je televizija juče najavila da će razgovor sa Zaevim objaviti u večernjem terminu, uključujući i odgovor na pitanje da li SDSM i posle kumanovskih događaja ostaje pri protestnom mitingu najavljenom za nedelju, 17. maja.

U Makedoniji i dalje traju kontroverze oko eventualnih civilnih žrtava u Kumanovu, pošto MUP Makedonije nije objavio podatke o tome. Nevladina organizacija „Civil“ zatražila je od vlasti da makedonski premijer Nikola Gruevski i njegov koalicioni partner Ali Ahmeti održe zajedničku konferenciju za štampu i javnosti razjasne šta se tačno dešava.

Ta je organizacija oštro kritikovala predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji je posle sednice nacionalnog Saveta za bezbednost izjavio da je za kretanje naoružane civilne grupe znao već pet meseci. „On je u svojoj izjavi skandalozno odnosno eksplicitno okrivio celu međunarodnu zajednicu, EU, NATO i druge da su odgovorni za ovu tragediju“, kaže NVO „Civil“ i poziva sve učesnike na sednici Saveta bezbednosti da kažu da li to podržavaju.

R. Ć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari