Naglo približavanje Srbije NATO je nešto što se Rusiji ne sviđa. Saradnja Srbije sa tom organizacijom Rusima deluje kao da se krećemo ka punopravnom članstvu u NATO, što nikako ne žele, i moguće je da zbog toga neće upotrebiti svoje pravo na veto kada se danas u Savetu bezbednosti UN bude izjašnjavalo o rezolucijama o Srebrenici, kaže za Danas Vladislav Jovanović, nekadašnji ambasador Srbije pri UN i bivši ministar spoljnih poslova. On je, ipak, mišljenja da će Rusija to uraditi upravo kako bi zaustavila trend ubrzanog približavanja Srbiji Severnoatlantskoj alijansi.

„Rusi ne mogu da oproste Srbiji što se približava NATO. S druge strane, možda će upravo zbog toga, kako bi uticali na takvo naše raspoloženje, upotrebiti pravo na veto. Ipak im je to više u interesu“, napominje Jovanović.

Kako dodaje, ne seća se da li je Rusija u poslednjih 15 godina stavila veto na nešto u vezi sa Srbijom, ali da to nije učinila devedesetih kada su uvođene sankcije. Naš sagovornik, ipak, napominje da Srbija nije ni bila u takvoj situaciji, da nije bila priterivana uza zid od SAD, te da nije bilo ni potrebe.

„Očekujem da će se danas povući oba predloga rezolucija – i britanska i ruska, i da će se izaći sa predsedničkim saopštenjem. Do toga se dolazi kada članice ne mogu da se slože, pa kako se ne bi zaoštravali odnosi, izađe se sa saopštenjem. Saopštenje, koje je po pravilo šturo i bezubo, piše predsedavajući i nije obavezujuće. Dakle, reč je o opštim stvarima“, objašnjava Jovanović.

Premijer Aleksandar Vučić, inače, izjavio je juče da Srbija neće dozvoliti nikome da je gazi, te poručio da Srbi svoju veličinu pokazuju i time što su u stanju da se poklone i tuđim žrtvama onako kako se klanjaju i pred svojim. „Srbiju da zgazite nećete i to vam poručujem odavde iz centra Srbije, iz Šumadije, jer Srbiju ćemo umeti da štitimo“, rekao je Vučić na otvaranju mosta u Blaznavi.

Kako je rekao, u poslednje vreme neki su rešili da različitim rezolucijama ponovo stavljaju beleg onih koji treba da se stide prošlosti. „Mi Srbi svoju veličinu pokazujemo i time što smo u stanju da se poklonimo i tuđim žrtvama onako kako i pred svojim, pred stotinama hiljada poginulih u svim otadžbinskim ratovima. Ali nemojte da nas terate da se osećamo poniženo zato što smo Srbi i zato što smo se junački borili za svoju slobodu“, rekao je Vučić.

„Nemojte da nas terate i nemojte da nas gazite jer to vam nećemo dozvoliti ma kako da se zovete i ma kako da ste jaki. Srbiju da zgazite nećete i to vam poručujem odavde iz centra Srbije iz Šumadije jer Srbiju ćemo umeti da štitimo“, rekao je premijer.

On je podvukao da moramo da radimo još više, da radimo i trudimo se još više da napravimo uspešniju, ekonomski bogatiju Srbiju da bismo imali još veću političku snagu da bi mogli da im se suprotstavimo i kažemo da će 99,99 odsto časnih i poštenih Srba nositi sa ponosom crveno-plavo-beli barjak svuda. „A vama, Englezi, i svima ostalima hvala na velikom prijateljstvu koje ste nam pokazali, hvala vam mnogo na tome, a mi Srbi čuvaćemo sebe i svoj obraz jer samo sami sebi možemo obraz da ukaljamo“, poručio je Vučić dodavši da će britanska rezolucija o Srebrenici uticati na Srbiju i region bez obzira na ishod glasanja u Savetu bezbednosti UN, ali da će svaki pokušaj urušavanja Republike Srpske naići na otpor Srbije.

Premijer je dodao da je Srbija mala zemlja, da nema prava da očekuje nešto od velikih sila, poput veta Ruske Federacije na rezolucije, već samo od sebe, svoje vlade i naroda. Vučić je naglasio i da će otpor Srbije britanskoj rezoluciji o Srebrenici biti politički miran, kao i svaki pokušaj urušavanja i uništavanja Republike Srpske.

I u Skupštini Srbije je juče bilo reči o tome. Poslanici SPS veruju da će SB UN odustati od usvajanja rezolucije o Srebrenici, uz napomenu da Srbija na najbolji mogući način štiti nacionalne i državne interese, dok su iz opozicije ukazivali da domaća diplomatija nije uradila dovoljno da taj dokument bude u interesu Srbije.

Podsetimo, predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je pismo svim šefovima država članica Saveta bezbednosti UN povodom britanske rezolucije o Srebrenici, a ruskog predsednika Vladimira Putina zamolio da Rusija uloži veto na taj dokument. I premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom vikenda je izjavio da će, ukoliko se rezolucija o Srebrenici izglasa pred Savetom bezbednosti, a Rusija ne stavi veto, Republika Srpska znati da ima samo Srbiju, a naša zemlja da u teškim trenucima može da se osloni samo na sebe.

Izetbegović podržao britansku rezoluciju

Bošnjački član Predsedništva BIH Bakir Izetbegović izrazio je punu podršku britanskom nacrtu rezolucije u SB o Srebrenici jer je, kako kaže, taj grad pretvorio u „najmračniji čas“ UN, koje po sopstvenom priznanju nisu uspele da zaštite civilno stanovništvo uprkos svojoj obavezi. U pismu predsedniku SN UN Džerardu van Bohemenu, Izetbegović je ocenio da je stoga više nego prikladno da SB UN oda počast žrtvama Srebrenice usvajanjem rezolucije i da „istina i pravda nisu neprijatelji mira i stabilnosti“. S druge strane, srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić uputio je nedavno pismo ambasadorima zemalja članica SB UN, zatraživši da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari