U Ministarstvu odbrane Vlade Srbije tvrde da „NATO nije dao podršku Prištini za stvaranje oružanih snaga Kosova“, a u Ministarstvu spoljnih poslova kažu da nemaju saznanja o navodnoj podršci. Oba ministarstva tvrde za Danas da u ovom momentu tako nešto nije moguće, jer se četiri članice Severnoatlantske alijanse protive transformaciji Kosovskih bezbednost snaga u vojsku.

NATO je reagovao pre Beograda na izjavu šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija da je Priština dobila njihovu podršku za stvaranje oružanih snaga Kosova, objasnivši da „NATO ne odlučuje o KBS i da je njihova budućnost i transformacija unutrašnja stvar lokalnih kosovskih institucija“.

– Severnoatlantski savet je u novembru 2014. usvojio dokument kojim su NATO tim za vezu i savetovanje i NATO savetnički tim spojeni u jedno savetodavno telo. Taj dokument je tehničkog karaktera i predstavlja polaznu osnovu za dalja razmatranja „projektnog zadatka“ i drugih pitanja koja se odnose na ulogu novog savetodavnog entiteta. Usvajanje odluke o spajanju timova prošlo je gotovo bez većih komplikacija, ali „projekti zadatak“ još nije usvojen – reč je o daleko komplikovanijem procesu, koji uključuje niz politički osetljivih pitanja, pri čemu se pojedine države članice NATO protive transformaciji takozvanih KBS u takozvane kosovske oružane snage. Odluke u NATO donose se konsenzusom, a njegove četiti članice nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova – objašnjavaju za Danas u MSP Srbije.

U ovom ministarstvu ističu da su za zvanični Beograd „neprihvatljive aspiracije Prištine da promenom i proširenjem mandata tzv. KBS otpočne proces njihove transformacije u oružane snage što bi destabilizovalo Kosovo i Metohiju i narušilo bezbednosnu situaciju u regionu“. Oni napominju da su „prema Rezoluciji 1244 SB UN jedine legalne vojne snage na KiM snage KFOR, što su argumenti koje MSP kontinuirano plasira na bilateralnom i multilateralnom nivou“.

U Ministarstvu odbrane procenjuju da je Tačijeva izjava za „dnevnopolitičku upotrebu da bi se u drugi plan stavili problemi koje Priština ima u predstavljanju javnosti nedavno potpisanih sporazuma u Briselu, uključujući i formiranje zajednice srpskih opština, kao i katastrofalnu ekonomsku situaciju i veliku stopu nezaposlenosti na KiM“.

„Ministarstvo odbrane, u cilju zaštite nacionalnih interesa Srbije, pažljivo prati i oštro se protivi procesu transformacije takozvane KBS u takozvane oružane snage Kosova. Postoje i pisane garancije da se KBS neće angažovati na prostoru severa KiM. Posmatrajući samo operativne sposobnosti, postojanje „oružanih snaga Kosova“ ne predstavlja realnu pretnju po Srbiju, ali uspostavljanjem novog bezbednosnog subjekta koji ne podleže važećim sporazumima o kontroli naoružanja narušava se ravnoteža snaga koja je postignuta multilateralnim sporazumima. To je problem regionalne bezbednosni i nikako ne može biti stvar isključivo privremenih institucija samouprave u Prištini, nego svih međunarodnih i regionalnih činioca“, navodi se u dopisu dostavljenom iz MOD.

MSP i MOD računaju da će nameru Prištine da KBS transformiše u vojsku otežati zakonska procedura – promena Ustava Kosova, za šta su neophodni glasovi dve trećine svih poslanika, plus dve trećine manjinskih glasova, pre svega Srpske liste. Vlada Kosova trenutno radi na „zakonskoj gimnastici“ koja bi trebalo da omogući da se transformacija obavi bez skupštinskog glasanja. Istovremeno sa terena stižu signali da je Tači krenuo u sakupljanje „sigurnih glasova“ u kosovskom parlamentu i za vojsku Kosova i za svoju predsedničku kandidaturu. Albanski izvori spekulišu da, navodno, računa na sedam srpskih glasova.

Srpski članovi kosovske vlade nezvanično tvrde da ne znaju ništa o podršci NATO za transformaciju KBS, a zvaničan stav je da se cela Srpska lista tome protivi. U Srpskoj listi trenutno je aktuelno međusobno optuživanje ko je o ovoj temi tajno pregovarao sa ministrom za KBS Hakijem Demolijem.

Gecaj: Završen posao

Savetnik premijera Kosova i zamenik ministra za lokalnu samoupravu Bajram Gecaj izjavio je juče da su KBS već vojska, čije je ozvaničenje samo pitanje formalnosti. „Mnogo smo radili sa manjinama na formiranju oružanih snaga Kosova“, rekao je Gecaj za RTK.

Opozicija blokira kosovski parlament

Zbog protivljenja briselskim sporazumima, posebno o formiranju ZSO, opozicija je juče ponovo blokirala rad Skupštine Kosova. Svi poslanici opozicije opkolili su mesto predsedavajućeg skupštine, blokirali govornicu i nisu dozvolili da se sednica održi, prenose agencije. Opozicija je najavila da će bojkotovati i ometati rad parlamenta sve dok premijer Kosova Isa Mustafa ne poništi briselske sporazume sa Beogradom, kao i sa Crnom Gorom o demarkaciji granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari