Anketni odbor Skupštine Srbije za utvrđivanje činjenica o trošenju budžetskih sredstava na teritoriji AP Kosova i Metohije juče je većinom glasova usvojio Predlog izveštaja koji je, prema ranije zadatom roku, trebalo da se u septembru 2013. nađe pred parlamentom.

Članovi Anketnog odbora, kojima sutra ističe poslanički mandat, nisu mogli da se usaglase da li je novi saziv Skupštine Srbije u obavezi da razmatra juče usvojen Izveštaj o trošenju budžetskog novca na KiM.

„Na osnovu dostavljenih podataka, u periodu od 2000. do 2012. na KiM je utrošeno 229 milijardi 402 miliona 814 hiljade 198 dinara ili 2.834.887.345,14 evra“, navodi se u Izveštaju u kome je sračunato i da se za južnu pokrajinu prosečno izdvajalo godišnje 19.116.901.182, 67 dinara – mesečno 1.593.075.098,56 i dnevno 53.102.503,29 dinara.

Prema objavljenim podacima, najveći deo budžetskih sredstava utrošen je preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – 25,61 odsto, potom Ministarstva zdravlja 21,16 i za otplatu javnog duga 17,59 procenata. Stranim poveriocima je za 10 godina na osnovu „kosovskog duga“ Ministarstvo finansija i privrede isplatilo 463.716.344 evra.

Najviše novca potrošeno je za sanaciju posledica zemljotresa u Kosovskopomoravskom okrugu 2002. godine, potom za otkup kuća i stanova za smeštaj kadrova i zbrinjavanje interno raseljenih lica u Kosovskomitrovačkom okrugu, izgradnju infrastrukture, objekata za povratak i održivi opstanak prognanih, zdravstvo, obrazovanje, lokalnu samoupravu i javna preduzeća. U svim oblastima utvrđene su zloupotrebe, koje su u nekim slučajevima taksativno navedene, uz pominje cifara i konkretnih imena, kao i uz zahtev da nadležni državni organi preduzmu dalje korake.

Iako su svi učesnici rasprave pohvalili Stojanovićev trud na izradi Izveštaja, u koji je uključena i jedna primedba SPS, kojom je Dejan Radenkovićuslovio podršku socijalista, predstavnici dosadašnje parlamentarne opozicije iz DS, DSS i LDP nisu prihvatili Stojanovićeva objašnjenja za kašnjenje, nepotpunost i selektivnost ovog dokumenta, kao i zbog odbijanje predloga da se pred Anketnim odborom pojave i državni funkcioneri.

Zoran Ostojić(LDP) rekao je da nije sporno to što piše u Izveštaju, nego da ga plaši sve ono što nije u njemu. Između ostalog, postavljena su pitanja zašto su izostavljene krupne teme poput trgovine naftom i Rudarsko-metalurško-hemijskog kombinata Trepča, koji je u budžet Vlade Kosova na ime poreza za 2012. uplatio 6,25 miliona evra, a njegovim radnicima se isplaćuje minimalac od 11.000 dinara iz budžeta Srbije. Ivan Jovanovićiz DS kritikovao je to što u Izveštaj nisu ušli ugovori u kojima se pominju neki „visoki funkcioneri SNS“, što je Stojanovićdemantovao.

Stojanovići Marko Jakšićiz DSS objasnili su da kada je rečo nafti budžet Srbije nije oštećen, a da su za eventualnu prodaju goriva van KiM nadležni državni organi u ostatku Srbije. Prema Jakšićevim rečima, zbog nafte na gubitku je bio samo budžet Vlade Hašima Tačija. On je negirao delove izveštaja koji se tiču otkupa kuća i stanova, kao i zdravstva, ali Stojanovićnije želeo da ulazi u dublju raspravu da bi se glasalo za Izveštaj, u čijoj izradi, kako se juče čulo, Državna revizorska inspekcija nije želela da učestvuje.

„Službena tajna“

Iako je više članova Anketnog odbora tražilo da se proveri kupovina opreme za video-nadzor, vozila i opremu za civilnu zaštitu na severu KiM, to nije uključeno u Izveštaj, jer je Kancelarija za KiM zvanično obavestila Odbor da je „ta nabavka proglašena službenom tajnom“. Predstavnici DS, DSS i LDP nisu prihvatili ovakvo objašnjenje, jer je rečo ugovoru vrednom 105 miliona dinara ispaćenih kao avans. Marko Jakšićje podsetio da je o tom ugovoru većrazgovarano pre više od godinu dana na jednoj od sednica skupštinskog odbora za KiM i da je on imao primerak ovog dokumenta, dok je Zoran Ostojićnaglasio da su po tom principu i Vulinovi prethodnici mogli da investicije na Kosovu proglase „službenom tajnom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari