Lideri vladajuće koalicije Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić danas bi na trojnom sastanku trebalo ponovo da razgovaraju o rekonstrukciji Vlade. Javnost očekuje da posle ovog sastanak bude jasnije ima li dogovora o kadrovskim izmenama u Vladi, kako će i da li će biti izmenjen koalicioni sporazum, ostaje li URS u Vladi ili se ide na prevremene izbore.


Ako ni posle ovog sastanka to ne bude bilo jasnije, konačna odluka biće doneta u poslednji čas jer bi nova vlada, prema najavama, trebalo da bude u Skupštini izabrana najkasnije 1. avgusta. S obzirom na to da se izjašnjavanje stranaka o smenama u njihovim redovima već danima odlaže, ne treba se iznenaditi ako do toga ponovo dođe. Sve svakako zavisi od Vučićevog strpljenja i odluke da i dalje koalicionim partnerima produžava rok za izjašnjavanje o svojim kadrovima.

Prema saznanjima Danasa, nijedna stranka vladajuće koalicije zasad nema precizne kriterijume na osnovu kojih će se procenjivati kako su ministri radili svoj posao. Nedavno je i sam premijer Dačić priznao da ni on, ali ni Vučić ni Dinkić ne znaju kako će rekonstruisana vlada izgledati.

Izvori Danasa očekuje da bi ti principi trebalo da budu precizirani do sednice Glavnog odbora SNS u petak, dok su socijalisti svog predsednika Dačića ovlastili da odlučuje o tome ko će iz njihovih redova izaći ili ostati u Vladi. Očekuje se i da će biti održana i po jedna sednica Predsedništva socijalista, ali se još uvek ne zna tačan termin. Glavni odbor URS je za to zadužio Predsedništvo stranke, koje će se, kako najavljuju iz ove stranke, sastati u narednih nekoliko dana.

Premijer Srbije Dačić, najavljujući današnji trojni sastanak, rekao je da rekonstrukcija jeste aktuelno pitanje, ali da nije omeđeno rokovima koje su postavili drugi, već sama Vlada. On je podsetio da će glavni odbor SNS biti održan u petak, a krajem meseca i sednica Skupštine Srbije na kojoj će novi ministri biti izabrani i položiti zakletvu.

– O personalnim rešenjima razgovaraćemo u narednim danima, a to da li će neko ostati u koaliciji ili neće, i to će biti otvoreni razgovori, da li svi možemo da odgovorimo onome što je cilj rekonstrukcije, a to je poboljšanje rada Vlade“, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje da li će URS ostati u sastavu Vlade.

Kada je reč o ministrima iz SPS i njihovoj eventualnoj smeni, Dačić je rekao je da kad su oni u pitanju, tu nema prepreka i da je važno da sve stranke koje imaju ministre doprinesu rekonstrukciji.

Ministar prosvete i nauke Srbije Žarko Obradović, koji se najčešće u medijima pominjao kao ministar koji treba da ode iz Vlade, izjavio je da će poštovati svaku odluku u najavljenoj rekonstrukciji vlade i podsetio da je svo troje ministara iz SPS dalo svoje mandate na raspolaganje. Obradović, koji je i potpredsednik SPS-a, rekao je novinarima u Studentskom odmaralištu na Avali da se od koalicionih partnera u Vladi očekuje konstruktivan odnos u rekonstrukciji Vlade.

Potpredsednica SNS i ministarka energetike Zorana Mihajlović poručila je na svojoj Fejsbuk stranici da nije važno da li će biti rekonstrukcije ili izbora, već da svi budu odgovorni, da budu birani oni koji će svojim radom doneti najviše i da je za nove ciljeve potreban novi tim.

Mihajlovićeva je napisala da se mora uspešno reformisati državna uprava, jer „moderna država zahteva efikasnost, zato moramo u reformisanje državne uprave, i izbor kvalitetnih i kompetentnih kadrova“. Ona navodi da je u narednom periodu važno stvoriti uslove za ekonomski procvat, pojednostavljenje dolaska do dozvola, registracija, podsticajne poreske politike, intenziviranje privatnih javnih partnerstava, koncesija, jer je to, kako je dodala, ulaznica za dolazak investitora, odnosno za rast zaposlenosti. „svako kočenje mora biti otklonjeno, sistemski dovođenjem onih koji su sposobni da se adaptiraju i da se obrazuju“, napisala je ministarka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari