Ukoliko sudsko veće Haškog tribunala eventualno danas, na osnovu pravila 98bis donese oslobađajuću odluku u postupku koji se vodi protiv Vojislava Šešelja, lider radikala bi već istog dana mogao da doputuje u Beograd. Šanse da se Šešelj baš danas nađe na slobodi su minimalne, znaju i u SRS, ali sledeća šansa za njegovo oslobađanje biće za pola godine. Znači, verovatno na početku izborne kampanje. Analitičari su saglasni da bi time počela bitka radikala za prelazak cenzusa i slabljenje naprednjaka, što je politička opsesija lidera SRS-a, ali bi, još gore, mogli da budu uzdrmani i odnosi u celom regionu.


Branko Radun, politički analitičar, kaže za Danas da bi od povratka Šešelja u Srbiju najviše mogla da profitira DS i da bi se moglo očekivati slabljenje naprednjaka. Radun navodi i da je normalno očekivati da će predsednik SRS iskoristiti veliku medijsku pažnju i da će se svim silama obrušiti na dojučerašnje saradnike, a danas protivnike, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.

„Ipak, ukoliko pretera u retorici i radikalizmu, osim što će smanjiti rejting naprednjacima, Šešelj može da naudi i samim radikalima. U svakom slučaju iz svega će profitirati DS“, smatra Radun. On ocenjuje da se može očekivati da radikali zajedno sa Šešeljem dostignu rejting od 10 odsto, a valja znati da ih je, u vreme njegovog odlaska u Hag, podržavalo oko 12 odsto birača.

I Dejan Vuk Stanković smatra da od odluke haškog veća zavisi dalja sudbina radikala. „SRS bi s njim na čelu bila mnogo jača, jer bi to bio povratak čoveka koji je pobedio Haški tribunal. Osim toga, rastu njihovog rejtinga pomogli bi velika medijska pažnja i britak Šešeljev jezik. Upravo zbog tog jezika i njegove retorike i ne čudi što se eventualnom povratku nimalo ne raduju Nikolić i Vučić. Ne raduju mu se preterano ni stranke vladajuće koalicije, ali smatraju da bi mogli izvući i neku korist, a to je pad ugleda naprednjaka“, kaže Stanković za Danas i dodaje da radikali ipak teško mogu da vrate nekadašnji broj simpatizera.

U samoj SRS juče su bili vrlo umereni po pitanju oslobađajuće odluke za njihovog lidera. Zoran Krasić ponavlja da je Tribunal „politički sud“ i da „političku odluku treba i očekivati“. „Veliki su pritisci sa Zapada da naredni izbori u Srbiji prođu bez Voje“, smatra Krasić, šef pravnog tima za odbranu Šešelja. On ističe da su se Nikolić i Vučić otcepili od radikala u trenutku kada se u Hagu donosila „sudbonosna odluka“ da li Šešelju dodeliti branioca ili ne. „Sve što su radili, radili su po nalogu da mu se naudi i da što duže ostane u Hagu“, uveren je Zoran Krasić.

Naprednjaci juče nisu bili voljni da za naše novine komentarišu eventualni Šešeljev povratak, a Velimir Ilić, lider Nove Srbije, kaže da njegovi koalicioni partneri iz SNS nemaju čega da se plaše. „Naš rejting iz dana u dan raste i mi ćemo sigurno pobediti, a Šešelju želim brz povratak u zemlju“, poručuje Ilić.

Od eventualnog povratka radikalskog vođe ne strahuju ni u vladajućoj koaliciji. Srđan Milivojević iz DS ističe da je Šešelj najviše zlodela učinio u Srbiji i da zato ovde treba da mu se sudi. Suzana Grubješić, članica Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije, kaže ovim povodom da „URS uglavnom gleda svoja posla“. „Primećujemo da se njegovom povratku neki raduju, a nekima baš i nije do toga. U svakom slučaju, politička scena će biti zanimljivija, najblaže rečeno“, ističe Grubješićeva za Danas. Socijalisti kažu da ne očekuju nikakve negativne posledice po sopstveni rejting, jer se biračko telo odavno opredelilo na čiju će stranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari