Na maratonskoj skupštinskoj sednici koja je juče više puta prekidana oko ponoći počelo je glasanje o smeni dojučerašnjeg gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića (DS). Za njegovu smenu opredelili su se predstavnici pet odborničkih grupa (SNS, SPS, DSS, Svi za Novi Sad i Novi Sad odmah), ali do zaključenja ovog izdanja Danasa odbornici nisu okončane proceduralne zavrzlame sa glasačkim listićima. Odbornici nisu bili došli ni do tačke dnevnog reda na kojoj je trebalo da se glasa o izboru Miloša Vučevića (SNS) za novog gradonačelnika. U raspravi je nova skupštinska većina najčešće označavana kao nova vlast.


– Danas je palo puno teških reči, puno žuči, a na kraju smo seli i postigli dogovor. Često smo žrtve svog mentaliteta, nekad prejaka reč zatvori vrata komunikaciji i razumevanju. Mnogi prijatelji su me pitali zašto mi je to trebalo, znajući šta je tokom prethodna dva meseca izgovoreno i urađeno protiv mene. Čitava godina je prošla u kampanji, organizovanju izbora i pokušaju formiranja druge većine, i za Novi Sad je propuštena – rekao je Pavličić nakon 12-časovne rasprave i dodao da novoj vlasti za rebalans budžeta ostavlja 1,6 milijardi dinara.

Zasedanje je počelo oko 11.30, a usledila je iscrpljujuća polemika o povredi poslovnika, ali i međusobne optužbe za pravno nasilje.

Skupštinsku diskusiju su pratili oštri tonovi, pa je između ostalog, Miroslav Parović, šef odborničke grupe „Novi Sad odmah“, pripretio odbornicima DS i LSV da bi, ukoliko nastave sa opstrukcijom da novoformirana većina preuzme vlast, neki mogli „da završe u zatvoru“.

Predsednik Gradskog odbora SNS i kandidat SNS za mesto gradonačelnika Miloš Vučević je kazao da će odbornici DS i LSV ući u istoriju parlamentarizma u Novom Sadu po tome što će biti prvi koji opstrukcijom rada parlamenta žele da dovedu do uvođenja prinudne uprave.

Tek oko 19.30 usvojen je dnevni red i prihvaćena odluka da se tačka vezana za smenu gradonačelnika i članova Gradskog veća razmatra kao šesta tačka dnevnog reda.

U sklopu rasprave o poslovniku, za reč se javio i šef koalicije okupljene oko SPS Đorđe Petrović, koji se zahvalio dosadašnjim koalicionim partnerima iz DS i LSV, na uspešnoj saradnji, kao i gradonačelniku Novog Sada, i obrazložio da je nastupila nova politička realnost zbog koje je SPS istupio iz te koalicije.

U međuvremenu, s obe strane pljuštale su optužbe i pretnje krivičnim prijavama, a do usvajanje dnevnog reda imali i tri pauze zbog „neovlašćenog prisustva pojedinih osoba“, za koje su pripadnici dosadašnje vlasti tvrdili da su stranačko obezbeđenje naprednjaka i zahteva predsednice skupštine Novog Sada Aleksandre Jerkov da se obezbede normalni uslovi za rad“.

Novinarima se obratio i Miloš Vučević, šef odborničke grupe SNS koji je izjavio kako svedočimo „opstrukcijama vladajuće garniture koje će se sigurno nastaviti i u daljem toku sednice“, komentarišući da „rad skupštine podseća na cirkus“

A u raspravi on je rekao da postoje nove objektivne okolnosti u gradskoj skupštini, da je formirana nova većina i da Pavličić nema većinsku podršku u parlamentu.

U raspravi o razrešenju Pavličića učestvovali su samo odbornici LSV i DS koji su koristili formulaciju buduća vlast kao i sam Pavličić.

– Rekli ste da je Igor Pavličić najgori gradonačelnik u istoriji Novog Sada. Pritom, prenebregavate činjenicu da je izgradio dva bulevara za četiri godine, a da tokom sedam godina pre toga nije mogao da bude završen nijedan. Za samo tri godine izgradio je najlepši kej u Evropi i obezbedio Novi Sad od poplava u narednih 100 godina – rekao je Miroslav Vasin (DS).

Predsednica odborničke grupe LSV Zlata Peričin rekla je da je poznato da je ta stranka ukazivala na propuste u radu Igora Pavličića, ali da je sigurna da „novi gradonačelnik ne može biti bolji od njega“.

Predstavnici nove većine nisu se uključivali u raspravu, ali su tokom istupanja odbornika LSV i DS bili u skupštinskoj sali.

Tužilaštvo proverava

Neočekivano, tokom jučerašnjeg zasedanja Skupštine Novog Sada, portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić je u Beogradu rekao da nadležno tužilaštvo u Novom Sadu već proverava navode iznete u javnosti i u medijima o kupovini odbornika u gradskoj skupštini. „Ukoliko se nakon provere utvrdi da je bilo eventualnog kršenja zakona, odnosno da postoje elementi krivičnog dela, tužilaštvo će, u okviru svoje nadležnosti pokrenuti postupak“, napomenuo je Zorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari