Ukoliko do sutrašnjeg sastanka premijera Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Ise Mustafe sa visokom predstavnicom Evropske unije za bezbednost i diplomatiju Federikom Mogerini, dođe – zvanične teme koje su tehnički timovi Beograda i Prištine dogovorili u prethodnih nekoliko dana odnosiće se na Zajednicu srpskih opština, registarske tablice i uspostavljanje avionskog saobraćaja Beograd – Priština, rečeno je Danasu u diplomatskim izvorima bliskim vlasti.

Kako saznajemo, iako su ove teme dogovorene na tehničkom nivou, u stvarnosti, Srbija će potencirati teme u vezi sa odlukom Ustavnog suda Kosova da Sporazum o zajednici srpskih opština nije u skladu sa Ustavom Kosova, odnosno presudu Oliveru Ivanoviću, lideru Građanske inicijative, koji je proglašen za ratni zločin iz 1999. godine i osuđen na devet godina zatvora.

„Ako bude sastanka, teme će biti – Zajednica srpskih opština, odnosno usvajanje izvršne uredbe Vlade u Prištini o njenom osnivanju, kao preduslov za dalju normalizaciju; potom, sloboda kretanja, preciznije – upotreba registarskih tablica; i na kraju, avio-linija Beograd – Priština, ali ne i pitanje kontrole donjeg sloja vazdušnog prostora pošto je to pitanje teritorijalnog integriteta trajno rešeno Rezolucijom 1244 iz Kumanova“, rekli su Danasu sagovornici bliski Vladi Srbije.

Međutim, iz diplomatskih izvora upućenih u tok dijaloga Srbije i Kosova, ističu za Danas da će u praksi to izgledati malo drugačije.

„Srpska strana smatra da je nesprovođenje Sporazuma o zajednici srpskih opština i izmena ZSO odlukom Ustavnog suda Kosova dovela dijalog u krizu. U stvarnosti će to dominirati, kao i presuda Oliveru Ivanoviću“, zaključuju Danasovi izvori.

Iako je ostao još samo jedan dan do susreta Aleksandra Vučića, premijera Srbije, Ise Mustafe, premijera Kosova, i šefice diplomatije EU Federike Mogerini u Briselu, još nema zvanične potvrde da će Mustafa sutra doći u Brisel. On je uslovio svoj dolazak na nastavak pregovora Beograda i Prištine, na najvišem nivou, u okviru Briselskog procesa, viznom liberalizacijom Evropske unije i Kosova.

Kako je Danas već izvestio, vizna liberalizacija sa Kosovom odgovarala bi, prema tumačenju sagovornika Danasa iz Nemanjine 11, i Srbiji.

Kao razlog zbog kojeg se nadaju da će EU liberalizovati vizni režim sa Kosovom navode to što bi time bilo omogućeno slobodno kretanje i Srbima sa Kosova, odnosno onima koji imaju srpske pasoše. „U interesu je Srbije da se uspostavi vizna liberalizacija sa Kosovom, zbog građana Kosova koji imaju srpske pasoše da ne budu diskriminisani u odnosu na druge iz ostatka Srbije“, rečeno je Danasu u Vladi Srbije.

Inače, gotovo celokupno domaće javno mnjenje i predstavnici vlasti oštro su reagovali na presudu Oliveru Ivanoviću. Prvo je Marko Đurić, šef kancelarije za KiM pozvao na preispitivanje učešća Srbije u razgovorima sa Kosovom, odnosno razmatranje izlaska iz Briselskog procesa, a potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će ta presuda uticati na pregovarački proces u Briselu, „na okolnosti u kojima se pregovara i mogućnost budućih dogovora“. On je naveo da će se pregovori u Briselu posle političke presude odvijati pod otežanim okolnostima. Prema njegovim rečima, proces i presuda Ivanoviću „nemaju veze sa pravom i pravdom“ već je „sve to politika koja nije smela da se umeša u odluku suda“.

Nešto umereniji od Dačića i Đurića, bio je u komentarisanju presude Ivanoviću, Aleksandar Vučić, koji je rekao da je presuda Ivanoviću „nauk“ da se Vlada „još više“ bori za poštovanje Briselskih sporazuma i njihovo puno ispunjenje. „To je naše pravo i obaveza. Ne želim teške rečenice da izgovaram, sve, i najteže situacije moramo rešavati razgovorom, ali razumeli smo poruku svih onih koji su tu poruku želeli da nam pošalju“, rekao je premijer.

Đurić: ZSO tema svih tema

Direktor kancelarije za Kim Marko Đurić je u Ranilugu rekao novinarima da je za Beograd na predstojećim razgovorima u Briselu tema svih tema sprovođenje sporazuma o ZSO i da mora biti doneta izvršna uredba o osnivanju zajednice na način na koji je dogovoreno 25. avgusta prošle godine. „To je ključni preduslov da bi gradili elementarno međusobno poverenje koje je na najvišem političkom nivou nužan uslov da bi se opšta politička klima popravila“, rekao je đurić. Upitan o održavanju izbora na Kosovu, on je rekao da će parlamentarni izbori biti održani u svim srpskim sredinama. Kada je reč o lokalnim izborima, kako je istakao, oni su održani na osnovu Briselskog sporazuma. Srbi imaju deset gradonačelnika i da se sada čeka formiranje ZSO, podsetio je Đurić.

P.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari