Advokatska kancelarija Batić uputiće danas formalni zahtev za hitno saslušanje Ratka Mladića o okolnostima u kojima su stradali gardisti Dražen Milovanović i Dragan Jakovljević, u vojnom objektu Karaš u Topčideru, 2004. godine.


Sve okolnosti iz dosadašnje istrage u postupku koji zbog istrage nosi oznaku tajnosti, ukazuju na mogućnost da Mladić ima neposredna saznanja o ubistvu dvojice gardista, saopšteno je iz te kancelarije. „Ratko Mladić bi morao da da odgovore na pitanja koja se tiču njegovog skrivanja od organa gonjenja tokom 2004, a naročito o tome da li se skrivao u vojnom objektu Karaš i ko mu je to eventualno omogućio, kao i da li zna ko je ubio gardiste“, navodi se u saopštenju i upozorava da državni organi imaju obavezu da saslušaju Mladića, bez ikakvog odugovlačenja i opravdanja, a pre nego što bude izručen Tribunalu.

„Obećanje predsednika Borisa Tadića da će se ispitati da li je Mladić prethodnih godina imao podršku struktura iz državnog aparata od izuzetne je važnosti. Nadam se da će i građani Srbije i zapadna međunarodna zajednica redovno podsećati Tadića na ovo obećanje. Bez pročešljavanja naših oružanih snaga i obaveštajnih službi od svih onih koji su izgradili mreže zaštite i samozaštite, bežeći od odgovornosti i krivice za ratne zločine i zločine prikrivanja, nema istinske reforme sektora bezbednosti“, ocenjuje za Danas Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske integracije (CEAS).

Ona ukazuje na „snažne indicije“ da su zbog odbeglog komandanta Vojske Republike Srpske ubijeni vojnici u Topčideru 2004, ali i u Leskovcu, godinu dana posle. „Ne da nisu otkrivene ubice vojnika, nego nisu kažnjeni ni oni koju su načinili neupitne propuste ili oni koji su falsifikovali nalaze. Ovo nam govori da su, ili država ili neke njene otuđene snage, koje su hapšenjem Mladića dobile ogroman udarac, možda smrtni, zataškavale okolnosti pogibije i pred sudovima“, ističe Milić.

U Holandiji je nedavno emitovan dokumentarni TV film „Lov na Mladića“, o radu haškog tužioca Serža Bramerca, u kojem su značajno učešće, uz pomoć CEAS, uzeli i roditelji pobijenih vojnika. „Ne verujem da bi se oni našli u filmu da i sam Tribunal nema informacija da su vojnici vrlo verovatno žrtvovani zbog Mladića, a da Srbija te predmete zataškava“, naglašava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, hapšenje Mladića nije u potpunosti omogućilo „skidanje ljage sa Srbije“, čemu se nada predsednik Tadić. „Hapšenje je samo prvi korak u tom velikom procesu. Sudiće mu se u Hagu za zločine, ali u Srbiji se mora suditi onima koji su mu pomagali da svih ovih godina ostane na slobodi, bez obzira na to koliko visoko bili pozicionirani“, zaključuje Jelena Milić.

Šaljić: Neosnovane optužbe

Advokat Ratka Mladića Miloš Šaljić ističe za Danas da Mladić nije u stanju da bude saslušan ni u vezi sa optužnicom Haškog tribunala, a „kamoli u vezi sa slučajem gardista na Topčideru“. On dodaje da su optužbe o eventualnoj umešanosti Mladića sa ubistvom gardista u Topčideru 2004. neosnovane. „Njegovo psihičko stanje mu ne dozvoljava nikakva saslušanja, ni za ono za šta se tereti“, tvrdi Šaljić.B. C.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari